- Meerdere Inkomensstromen: Veel burgers worden verrast door hogere belastingaanslagen doordat inkomens uit verschillende bronnen pas bij de aangifte inkomstenbelasting worden samengevoegd. De Belastingdienst onderzoekt mogelijkheden om inkomensstromen vooraf samen te voegen, wat bijbetalingen kan voorkomen.
- Erfbelasting: Nabestaanden kampen vaak met te korte termijnen voor de aangifte erfbelasting, mede door de complexiteit van overlijdensgerelateerde belastingzaken. Een voorgestelde wetswijziging zou de termijn voor belastingrente kunnen verlengen van 8 naar 20 maanden, waardoor nabestaanden meer tijd krijgen.
- Specifieke Zorgkostenregeling: De aftrek voor vervoerskosten binnen de zorgkostenregeling wordt vereenvoudigd. Vanaf 2025 hoeven burgers niet langer complexe berekeningen te maken; een vast tarief van €0,23 per kilometer wordt ingevoerd.
- Bezwaarprocedures: Het groeiend aantal bezwaar- en beroepsprocedures zorgt voor vertragingen in de uitvoering. De Belastingdienst pleit voor betere toetsing van nieuwe wetgeving om toekomstige geschillen te voorkomen.
Vincent de Groot: "Onze dienstverlening is volledig gericht op de internationale werknemer. Door de uitgebreide ervaring met en de specifieke kennis over onder meer de fiscale omstandigheden van zeevarenden, personen werkzaam in de offshore-industrie en bij baggerbedrijven, maar ook voor andere internationaal mobiele werknemers, weet u zeker dat uw fiscale zaken in vertrouwde en deskundige handen zijn.
Bent u buiten Nederland werkzaam? Zit u met vragen over belastingen en sociale premies? Niet alleen voor het verzorgen van uw Nederlandse aangifte inkomstenbelasting, maar ook bij advisering over werken buiten Nederland of voor een buitenlandse werkgever en wonen buiten Nederland bent u bij ons aan het juiste adres!"
Translate this site
Belastingdienst geeft update over stand van de uitvoering
De Belastingdienst publiceert de Stand van de Uitvoering 2024. Dit jaarlijkse rapport, voortvloeiend uit toezeggingen naar aanleiding van de rapporten Ongekend Onrecht en Werk aan Uitvoering, biedt inzicht in knelpunten in de uitvoering, de impact van wetgeving op burgers en bedrijven, en de stappen die worden gezet om problemen op te lossen.
Het rapport toont aan dat complexe wet- en regelgeving een grote uitdaging blijft. Meer dan een kwart van de Nederlanders ervaart bijvoorbeeld problemen bij het invullen van de aangifte inkomstenbelasting, mede door specifieke fiscale regelingen en administratieve eisen. De Belastingdienst heeft signalen verzameld van burgers, ondernemers en medewerkers om deze knelpunten beter te begrijpen en aan te pakken.
Gegevensdeling
Een opvallend knelpunt is de gebrekkige mogelijkheid tot gegevensdeling tussen overheidsorganisaties. Dit belemmert proactieve dienstverlening, zoals vroegsignalering van problematische schulden. Hoewel wetgeving zoals de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) en de fiscale geheimhoudingsplicht beperkingen oplegt, verkent de Belastingdienst samen met gemeenten en andere instanties oplossingen. Zo wordt er geëxperimenteerd met privacy-enhancing technologieën.
Voorbeelden en oplossingen
Verbeterd signalenproces
Een belangrijk onderdeel van de rapportage is de introductie van een verbeterd signalenproces. Dit proces maakt het makkelijker voor medewerkers om knelpunten te melden en zorgt ervoor dat signalen centraal worden geregistreerd en opgevolgd. Dit leidt tot meer transparantie en snellere oplossingen. Zo is er al gewerkt aan duidelijke terugkoppeling en efficiëntere samenwerking tussen verschillende directies.
Samenwerking
Om toekomstige problemen beter te voorkomen, benadrukt de Belastingdienst het belang van duidelijke, doenlijke en stabiele wet- en regelgeving. Samenwerking met andere instanties zoals de Sociale Verzekeringsbank (SVB), gemeenten en pensioenfondsen wordt uitgebreid om integrale oplossingen te bieden.
Geplaatst door Vincent de Groot van
Robelco Tax Services
op
donderdag, december 19, 2024
Labels:
Belastingdienst,
Bezwaarprocedures,
Nederlanders