Vincent de Groot: "Onze dienstverlening is volledig gericht op de internationale werknemer. Door de uitgebreide ervaring met en de specifieke kennis over onder meer de fiscale omstandigheden van zeevarenden, personen werkzaam in de offshore-industrie en bij baggerbedrijven, maar ook voor andere internationaal mobiele werknemers, weet u zeker dat uw fiscale zaken in vertrouwde en deskundige handen zijn.
Bent u buiten Nederland werkzaam? Zit u met vragen over belastingen en sociale premies? Niet alleen voor het verzorgen van uw Nederlandse aangifte inkomstenbelasting, maar ook bij advisering over werken buiten Nederland of voor een buitenlandse werkgever en wonen buiten Nederland bent u bij ons aan het juiste adres!"
Translate this site
Betaalde cursussen rechters aan advocaten aan banden
Rechters mogen zich binnenkort niet meer door advocatenkantoren exclusief laten inhuren voor het geven van betaalde cursussen. Ze raken daarmee goedbetaalde bijbanen kwijt. Daarmee moet de schijn van innige banden tussen rechters en bepaalde advocatenkantoren worden vermeden.
Dit blijkt uit een brief van rechtbankpresident Maarten van de Laarschot aan directeur Peter Poot van Chipshol, die vragen stelde over het inhuren van rechters door advocatenkantoren. Poot vroeg zich af of het geoorloofd is dat rechters naast hun baan (gemiddeld inkomen circa 100.000 - 125.000 euro) zo veel bijverdienen en innige banden onderhouden met grote advocatenkantoren. Veel advocatenkantoren huren rechters in tegen vaak forse vergoedingen.
De presidenten van de rechtbanken en gerechtshoven in Nederland nemen in september een besluit over de aangescherpte beroepsregel, bevestigt de Raad voor de Rechtspraak tegenover NU.nl. De raad reageert daarmee op de uitgelekte brief, waarin de president van de Haagse rechtbank stelling neemt tegen het exclusief inhuren van rechters als cursusleiders voor grote advocatenkantoren.
Onwenselijk
Rechtbankpresident Van de Laarschot noemt het 'onwenselijk' dat rechters zich door een advocatenkantoor laten betalen voor een college over hun rechtspraktijk. Het geven van cursussen aan bredere groepen juristen, ook van andere kantoren, is volgens hem minder bezwaarlijk. Van de Laarschot zegt te vermoeden ''dat de huidige praktijk - rechtspraakbreed - (nog) niet steeds in overeenstemming is met het hier ingenomen standpunt’’.
Chipshol
De FIOD kwam in het strafrechtelijk onderzoek tegen de voormalige Haagse rechter Hans Westenberg, inmiddels vrijgesproken van onder meer meineed in de Chipshol-affaire, op het spoor van enorme bijverdiensten door het geven van cursussen en adviezen. Dat bedrag liep bij Westenberg op tot vele tienduizenden euro’s per jaar. Westenberg bleek lang niet de enige te zijn.
De Raad voor de Rechtspraak zegt dat bij het aanscherpen van de regels geen rechtstreeks verband bestaat met de zaak-Westenberg. ''Die relatie moet ik echt ontkennen", zegt woordvoerster Anne de Graaf. ''Er is veel interne discussie geweest over de spelregels voor het inhuren van rechters. Er was behoefte aan duidelijkheid en die komt er nu."
Nevenfuncties
Het is de derde keer in korte tijd dat de teugels voor de nevenfuncties en bijbanen van rechters worden aangetrokken. Per 1 januari 2013 werd de wet op enkele punten aangepast. In maart van dit jaar werden hiaten in de registratie van bijbanen opgevuld, nadat uit onderzoek van Nieuwsuur en Het Financieele Dagblad was gebleken dat ruim vijftig rechters hun nevenfuncties niet juist hadden opgegeven.