Vincent de Groot: "Onze dienstverlening is volledig gericht op de internationale werknemer. Door de uitgebreide ervaring met en de specifieke kennis over onder meer de fiscale omstandigheden van zeevarenden, personen werkzaam in de offshore-industrie en bij baggerbedrijven, maar ook voor andere internationaal mobiele werknemers, weet u zeker dat uw fiscale zaken in vertrouwde en deskundige handen zijn.

Bent u buiten Nederland werkzaam? Zit u met vragen over belastingen en sociale premies? Niet alleen voor het verzorgen van uw Nederlandse aangifte inkomstenbelasting, maar ook bij advisering over werken buiten Nederland of voor een buitenlandse werkgever en wonen buiten Nederland bent u bij ons aan het juiste adres!"



Translate this site


Verkoopwinst huis belast?

'Ik heb dit jaar mijn huis verkocht en de overwaarde na verkoop op mijn rekening gestort gekregen. Een kennis van me zei dat die overwaarde, de verkoopwinst ook belast is, klopt dat?'

Ja en nee, de verkoopwinst zelf is in Nederland niet belast. U mag uw huis verkopen, de eventuele hypotheek aflossen en de rest vrij op uw bankrekening laten storten. Over het saldo van uw bankrekening betaalt u echter wel belasting.

UWV krijgt uitstel voor 'spookburgers'

Uitkeringsinstantie UWV krijgt een half jaar respijt voor het aanpakken van circa 1500 'spookburgers'. Administratieve onduidelijkheden over deze groep uitkeringsgerechtigden moeten uiterlijk op 1 juli 2014 zijn gladgestreken. Dat is een half jaar later dan het kabinet aanvankelijk eiste. Het UWV zegt tot deze aanpak te zijn gekomen na overleg met minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken). De groep 'spookburgers' heeft wel recht op een uitkering, maar veelal stammen de verstrekte woongegevens niet overeen met de Gemeentelijke Basisadministratie. De uitkeringsgerechtigden hebben nu een half jaar de tijd om de juiste woongegevens aan te leveren.

Fraudeaanpak
Volgens een woordvoerder van het UWV is het technisch niet mogelijk om aan de wens van het kabinet tegemoet te komen. Aanvankelijk wenste het kabinet in het kader van de fraudeaanpak toetsing van de 'spookburgers' per 1 januari 2015, later werd dat naar 1 januari 2014 vervroegd. Door een ''overvolle veranderingsagenda'' is dat niet haalbaar, aldus de woordvoerder van het UWV.

Antwerpse haven boekt overslagrecord

De overslag in de haven van Antwerpen is dit jaar met 3,5 procent gegroeid tot 190,6 miljoen ton aan behandelde goederen. Dat meldt het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen maandag op basis van voorlopige cijfers. De Antwerpse haven behandelde nooit eerder zo veel goederen. De toename kwam vooral door de groei in zogeheten vloeibaar massagoed, zoals olie, petroleumderivaten en chemicaliën.

Franse 'Miljonairsbelasting' gaat door

Het Franse Constitutionele Hof heeft groen licht gegeven voor de omstreden 'miljonairsbelasting'. Bedrijven die jaarsalarissen van één miljoen euro of meer geven, moeten daar extra belasting op betalen om Frankrijk uit de crisis te helpen. In eerste instantie zouden juist de werknemers te maken krijgen met een belastingverhoging naar 75 procent. President François Hollande haalde zich daarmee de woede van topmannen en voetbalclubs op de hals, die met een staking dreigden.

Naturalisatie na 7 jaar verblijf in Nederland

Buitenlanders die Nederlander willen worden, komen hier voortaan voor in aanmerking na 7 jaar rechtmatig verblijf in Nederland. Op dit moment geldt nog een termijn van 5 jaar. Met dit voorstel tot wijziging van de Rijkswet op het Nederlanderschap - aangekondigd in het Regeerakkoord - heeft de Rijksministerraad ingestemd op voorstel van staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie.

Incasso’s motorrijtuigenbelasting mislukt

Hebt u een brief ontvangen over een mislukte incasso van de motorrijtuigenbelasting? En bent u recent overgestapt van de Frieslandbank naar de Rabobank? Dan is uw incasso misschien niet gelukt. Dit heeft te maken met de overgang van uw oude rekeningnummer naar uw IBAN.

Eind december worden het bedrag van november en het bedrag van december opnieuw aangeboden om via automatische incasso van uw rekening af te schrijven. Deze betalingen kunnen over 2 dagen worden verspreid.

Misvatting over zorgverzekering kost honderden euro's

40 procent van de Nederlanders geeft aan dat de dekking de belangrijkste factor is bij de keuze van de basisverzekering. Dat blijkt uit onderzoek van Verzekeringssite onder ruim 500 Nederlanders. En dat terwijl de dekking van de basisverzekering niet per zorgverzekeraar verschilt. "Consumenten kunnen dus net zo goed voor een goedkopere zorgverzekering kiezen," aldus Erik Hordijk van Verzekeringssite.

Banken verstoppen advieskosten in hogere hypotheekrente

Onafhankelijke hypotheekadviseurs dreigen deels uit de markt te worden gedrukt, en klanten betalen soms teveel rente stelt toezichthouder AFM. De oorzaak: banken verstoppen advieskosten rond de hypotheek in het rentetarief.

Nieuwe wetgeving beschermt onafhankelijke financieel adviseurs niet volledig tegen banken die hypotheekklanten lokken met te lage adviestarieven. Banken kunnen hun tarieven nog steeds op ‘niet zuivere’ wijze vaststellen, zegt toezichthouder AFM in het Financieele Dagblad. Uit een dinsdag te verschijnen onderzoek van de AFM blijkt dat banken en verzekeraars zich ‘redelijk’ aan de nieuwe regels houden. Toch is de toezichthouder achterdochtig over de gerekende adviestarieven.

Nieuw betalingsuitstel voor ervende broers en zussen

Per 1 januari 2014 is er een nieuwe uitstelregeling voor erfbelasting in situaties dat twee of meer zussen of broers met elkaar in de voormalige ouderlijke woning wonen en bij overlijden van een van hen de verkrijging van de andere zussen of broers grotendeels bestaat uit die woning. Dat staat in de gewijzigde Leidraad Invordering 2008. Deze wijziging is geregeld in een besluit van de staatssecretaris van Financiën (18 december 2013 nr. BLKB2013/2292M, Stcrt. 2013, 36676). De uitstelfaciliteit regelt dat onder voorwaarden de erfgenamen op verzoek betalingsuitstel kunnen krijgen voor vijf jaar. De uitstel is rentedragend en er moet zekerheid worden gesteld.

Meer ruimte voor Nederlandse offshore windenergie

Het kabinet heeft 2 nieuwe gebieden aangewezen waar bedrijven plannen mogen ontwikkelen om offshore windparken te bouwen. Dit valt te lezen in de ontwerp-Rijksstructuurvisie Windenergie op Zee. Het gaat om het gebied Hollandse Kust, een omvang van 1.225 vierkante kilometer, en het gebied Ten Noorden van de Waddeneilanden , met een omvang van 200 vierkante kilometer.

Windparken dichterbij de kust
Eerder werden al de gebieden Borssele en IJmuiden Ver aangewezen door het kabinet. Verder wordt er onderzoek gedaan naar de mogelijkheden om windparken dichterbij de kust te bouwen. Nu worden offshore windturbines buiten de 12-mijlszone gebouwd, ongeveer 22 kilometer. Begin 2014 wordt een besluit verwacht of dit mogelijk gaat worden. De nieuw aangewezen gebieden hebben een potentieel van 8.500 megawatt aan windmolens, volgens het kabinet. Dit is meer dan afgesproken in het Energieakkoord omdat er rekening wordt gehouden met projecten die uiteindelijk afvallen.

Ouderenzorg gedupeerd door Belastingdienst

De Belastingdienst is op het punt van de ouderenzorg verstrikt geraakt in zijn eigen controledrift, stelt Dick Kits. De zzp’ers in de thuiszorg zijn daarvan de dupe. Maar liefst 20 procent van de zelfstandige zorgverleners staat per 1 januari werkloos en zonder inkomsten aan de zijlijn. Deze zzp’ers in de thuiszorg hebben voor hun werk een zogeheten Verklaring Arbeidsrelatie (VAR-verklaring) van de Belastingdienst nodig, waarmee hun zelfstandigheid wordt bevestigd. Maar de Belastingdienst slaagt er niet in deze verklaring op tijd aan hen te verstrekken.

Suriname neemt 'diasporawet' aan

Nederlanders van Surinaamse afkomst kunnen vanaf medio volgend jaar zonder visum of werkvergunning naar Suriname reizen en er gaan wonen en werken. Het Surinaamse parlement nam vrijdag (lokale tijd) de wet 'Personen van Surinaamse Afkomst' (PSA) aan die dat mogelijk maakt. De 'diasporawet’ geldt voor mensen die in Suriname geboren zijn en voor hen die tenminste een ouder of twee grootouders van Surinaamse afkomst hebben. De wet geldt ook voor mensen van Surinaamse komaf in andere landen. De PSA-status geeft geen recht op kiesrecht in Suriname.

Verschil in UWV-premies ZW en WGA groot

Bedrijven moeten zeer diverse bedragen voor de ZW en WGA betalen. Waar het ene bedrijf in 2014 € 90.000 gaat betalen, betaalt het andere bedrijf in dezelfde sector met € 620.000 ruim 6 keer zoveel. Dit verschil loopt de komende jaren bovendien op tot een factor 16. Dit blijkt uit een analyse van Mercer.

Belastingdienst eist 300 miljoen van Credit Suisse na optrekken schijnwereld

De Nederlandse Belastingdienst eist een boetebetaling van zo’n 300 miljoen euro van Credit Suisse. Het gaat volgens Het Financieele Dagblad om een van de hoogste bedragen ooit die de Zwitserse bank heeft moeten betalen. De krant deed onderzoek naar het conflict tussen beide partijen en stelt dat de Belastingdienst Credit Suisse beschuldigt van opzettelijk onjuist aangifte doen. De bank zou ten onrechte rentelasten van miljardentransacties als aftrekpost hebben ingezet.

'Winstvennootschappen' in Nederland
Het zou gaan om transacties tussen 2005 en 2009. In die periode kocht Credit Suisse op grote schaal winstvennootschappen in Nederland, stelt het FD. Het gaat dan om “bv’s waar geen activiteiten meer in zitten, maar nog wel bijvoorbeeld grote ongerealiseerde fiscale winsten”. Om van deze winsten te profiteren, liet Credit Suisse vanuit Londen 18 miljard euro aan interne leningen door deze vennootschappen stromen. De rentekosten van die leningen konden tegen die winsten worden weggestreept, waardoor geen belasting werd betaald.

Pensioensysteem benadeelt jongeren

Jongeren worden benadeeld door het huidige pensioensysteem. Dat komt door de zogeheten doorsneepremie die de meeste pensioenfondsen hanteren. Alle deelnemers in een pensioenregeling betalen dezelfde premie, waardoor jongeren meebetalen aan de opbouw van het pensioen van ouderen. Dat staat in een notitie van het Centraal Planbureau (CPB), die staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken vrijdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Eerste loonstrookje 2014 geeft veel mensen gunstig beeld

Het eerste loonstrookje van volgend jaar zal voor ''veel mensen een relatief gunstig beeld geven''. Dat schrijft minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer. Gepensioneerden, werknemers en uitkeringsgerechtigden gaan erop vooruit. Volgens Asscher gaan werknemers met lage inkomens er tot 3 procent op vooruit. Dat is het gevolg van een (tijdelijke) verlaging van het belastingtarief in de eerste schijf, een hogere algemene heffingskorting en een hogere arbeidskorting.

Familie en fiscus in 2014: alle veranderingen

Er vloeit meer geld naar kinderopvangtoeslag. De plannen voor invoering van een sociaal leenstelsel zijn uitgesteld. En ook komend jaar kun je voordelig schenken voor de aankoop of verbouwing van een woning.

Hoe ziet 2014 eruit op fiscaal en familiegebied?
Heel 2014 kun je nog gebruik maken van een verhoogde belastingvrije schenking voor de aankoop of verbouwing van een woning. Verder komt er extra geld beschikbaar voor kinderopvangtoeslag en hoeft voor een periodieke gift geen notaris meer te worden ingeschakeld. Wat brengt 2014 op fiscaal gebied?

Je huis in 2014: alle veranderingen

De steunmaatregelen voor huizenbezitters met dubbele woonlasten wordt verlengd en je mag een restschuld meefinancieren in een nieuwe hypotheek met NHG. Maar de NHG-grens en de maximale hypotheekrente-aftrek gaan omlaag. Wat brengt 2014 voor huizenbezitters en huurders?

Er is komend jaar goed èn slecht nieuws voor woningbezitters. De crisismaatregelen voor huiseigenaren met dubbele woonlasten worden verlengd en je kunt nog een jaar gebruik maken van de mogelijkheid om een hoog bedrag belastingvrij te schenken voor de aankoop of verbouwing van een huis. Ook mogen restschulden komend jaar worden meegefinancierd in een nieuwe hypotheek met Nationale Hypotheekgarantie (NHG).

Belangrijkste wijzigingen in de belastingheffing per 1 januari 2014

Op 18 december 2013 heeft de Eerste Kamer ingestemd met het Belastingplan 2014, Overige fiscale maatregelen 2014, de Wet aanpak fraude en fiscaliteit en de Wet wijziging percentages belasting- en invorderingsrente. Dat betekent dat per 1 januari belastingtarieven wijzigen. In het eindejaarspersbericht van het ministerie van Financiën staan de belangrijkste (cijfermatige) wijzigingen in de rijksbelastingen per 1 januari 2014.

Blok bevestigt uitbreiding Belastingdienst Venlo

Er komen definitief meer banen bij de Belastingdienst in Venlo. Dat heeft minister Stef Blok van Wonen en Rijksdienst in een brief aan de Tweede Kamer geschreven. In de zomer werd al duidelijk dat de minister de werkgelegenheid in Venlo fors wilde uitbreiden. Maar nader nieuws daarover bleef uit. Wethouder Stephan Satijn van Venlo is blij dat er op de laatste werkdag van het jaar toch nog een bevestiging van het goede nieuws van afgelopen zomer komt.

eID-stelsel maakt digitale identificatie veilig en makkelijk

De omvang en het belang van digitale communicatie neemt toe. Mensen, bedrijven en organisaties hebben daarom behoefte aan meer zekerheid over degene met wie ze digitaal communiceren. Om aan die behoefte tegemoet te komen, werkt de overheid aan een zogeheten eID-stelsel. Met het eID-stelsel regelen overheden en bedrijven samen een betrouwbare en veilige toegang tot online dienstverlening.

Stemmen met een verlopen identiteitsbewijs blijft mogelijk

Het is nog vijf jaar langer mogelijk om te stemmen met een identiteitsbewijs dat niet meer geldig is. Dat identiteitsbewijs mag maximaal vijf jaar zijn verlopen. Hierdoor kan bij de verkiezingen die in 2014 en 2015 staan gepland, met zo’n bewijs worden gestemd. Dat heeft minister Plasterk (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) vandaag in een brief aan de Tweede Kamer gemeld. Hij heeft de maatregel die het mogelijk maakt te stemmen met een verlopen identiteitsbewijs verlengd tot 1 januari 2019. Deze zou 1 op januari 2014 aflopen.

Verblijfsrecht derdelanders zonder minimumperiode

Derdelanders die familiebanden hebben met een EU-burger hebben recht op een afgeleid verblijfsrecht in de EU wanneer de EU-burger in een ander land van de EU heeft gewoond of gewerkt. Daarvoor is geen minimumperiode vereist.

Dat is het advies van Advocaat-generaal Sharpston aan het EU-Hof na vragen van de Nederlandse Raad van State. Het gaat om de conclusie van advocaat-generaal Sharpston van 12 december 2014 in zaak C-456/12 en zaak C-457/12.

Vier derdelanders („O” Nigeriaans staatsburger, „B”, Marokkaans onderdaan, „S”, een Oekraïnse en „G”, een Peruviaanse) hebben elk familiebanden met een Nederlander (en dus een EU burger) die hun referent is. Zij wensen allen legaal te verblijven in Nederland, waar hun respectieve referenten wonen.

Sociale Verzekeringen en Bijstandsuitkeringen per 1 januari 2014

Per 1 januari 2014 worden de AOW, ANW, WW, WIA, WAO, TW, Wajong, WWB, IOAW en IOAZ aangepast als gevolg van de stijging van het wettelijk minimumloon per 1 januari 2014 omdat deze uitkeringen gekoppeld zijn aan het wettelijk minimumloon. Het minimumloon stijgt per 1 januari a.s. van € 1.477,80 naar € 1.485,60 bruto per maand.

Kabinet wil hypotheek aflossen met pensioenpremie

Werknemers krijgen de mogelijkheid om hun hypotheek extra af te lossen met hun opgebouwde pensioenpremie. Dat staat in de brief van staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) aan de Tweede Kamer over het gesloten pensioenakkoord. Werknemers krijgen de keuze om hun pensioenpremie te gebruiken voor een extra aflossing van hun hypotheek.

Weekers sluit overeenkomst met VS tegen belastingontwijking en zwart sparen

Staatssecretaris Weekers van Financiën heeft vandaag een overeenkomst met de Verenigde Staten getekend die automatische gegevensuitwisseling tussen de belastingdiensten uit beide landen mogelijk maakt. Deze FATCA overeenkomst onderstreept de samenwerking tussen Nederland en de VS tegen belastingontwijking en zwart sparen. Door de overeenkomst worden onder meer de administratieve lasten voor Nederlandse financiële instellingen verminderd en wordt rechtsbescherming voor hun klanten gegarandeerd. Vanaf september 2015 gaat de Nederlandse Belastingdienst gegevens met de IRS (de Amerikaanse belastingdienst) automatisch uitwisselen. Ook krijgt de Belastingdienst gegevens van Nederlandse belastingplichtigen van de VS.

Vaarbevoegdheidsbewijs en monsterboekje

Elke zeevarende op een Nederlands schip moet een vaarbevoegdheidsbewijs hebben. U moet voldoen aan de eisen van opleiding, ervaring en lichamelijke geschiktheid. De eisen verschillen per functie.

Monsterboekje en monsterrol
Elke zeevarende moet een monsterboekje hebben. Hierin staan gegevens over werkervaring en opleidingen. Het monsterboekje is de basis voor de registratie van de bemanningsleden in het Centraal register bemanningsgegevens. Als scheepsbeheerder kunt u onder bepaalde voorwaarden een ontheffing aanvragen voor een bemanningslid.

Belastingdienst gaat informatieverstrekking over eigenwoningregeling verbeteren

De Belastingdienst gaat de informatieverstrekking over de eigenwoningregeling verbeteren. Dit meldt minister Stef Blok vanWonen en Rijksdienst mede namens staatssecretaris Weekers van Financiën in een brief aan de Tweede Kamer.

Blok deelt daarin ondermeer mee dat de Belastingdienst de informatieverstrekking gaat verbeteren door de informatie op de website gerichter op de volgende wijze aan te bieden:
  • Het uitwerken van de fiscale gevolgen van aansprekende en relevante voorbeelden, zoals de eerste aankoop van een woning, verhuizing naar een tweede woning, partnerschap of huwelijk en scheiding.
  • Informatie geven over welke gegevens belastingplichtigen nodig kunnen hebben om hun fiscale positie te bepalen (zoals de hoogte van de eigen-woningschuld, de maximale looptijd
  • Het ontwikkelen van een praktische rekenhulp waarmee de hoogte van de (bestaande) eigenwoningschuld bepaald kan worden.
  • Stuurvragen opnemen die de belastingplichtige via een doorklikststeem leiden naar de voor hem relevante informatie.

Toepassing Schumackernorm over deel van het belastingjaar?

De Hoge Raad verzoekt het Hof van Justitie van de Europese Unie uitspraak te doen over de volgende vragen:

1. Moet artikel 39 EG in die zin worden uitgelegd dat de lidstaat waar een belastingplichtige werkzaamheden in loondienst uitoefent, bij de heffing van inkomstenbelasting rekening dient te houden met de persoonlijke en gezinssituatie van de betrokkene in een geval waarin (i) deze belastingplichtige slechts gedurende een deel van het belastingjaar in die lidstaat heeft gewerkt terwijl hij toen in een andere lidstaat woonde, (ii) hij zijn inkomen gedurende die periode geheel of nagenoeg geheel heeft verworven in die werkstaat, (iii) hij in de loop van het betrokken jaar is gaan wonen en werken in een andere staat, en (iv) hij over het gehele belastingjaar beschouwd zijn inkomen niet geheel of nagenoeg geheel in de eerstbedoelde werkstaat heeft verworven?

Pensioenplannen: de gevolgen

Het kabinet wil miljarden bezuinigen op de pensioenen. We mogen minder pensioensparen. Het opbouwpercentage moet omlaag van 2,25% naar 1,75%. De oppositie wil een hoger percentage. Zes vragen en antwoorden over de plannen.

Vijf Zwitserse banken werken mee met Amerikaanse belastingdienst

Vijf door de overheid gesteunde lokale Zwitserse banken doen mee aan een Amerikaans programma van openbaarmaking, gericht op gegevens van Amerikanen die door kredietverstrekkers zouden zijn geholpen met het ontduiken van belastingen. Eerder stemden al zeven andere Zwitserse financiele instellingen ermee in informatie over te dragen aan de Amerikaanse autoriteiten.

Dienst Amsterdam deelt geld uit: Foutje, bedankt!

De Amsterdamse dienst belastingen heeft per ongeluk aan ruim 9.000 huishoudens geld uitgedeeld. De gezinnen kregen een duizenden euro's meer betaald dan de bedoeling was. Hoe het precies heeft kunnen gebeuren, is nog onduidelijk. "We vermoeden een technische fout", zei een woordvoerster. Het te hoog uitgekeerde bedrag verschilt per huishouden. Zo kregen mensen die normaal gesproken 155 euro krijgen, ineens 15.500 euro bijgeschreven.

De fout blijkt niet in het voordeel van de minima, want die moeten het teveel betaalde geld wel gewoon terugbetalen. Een speciaal team van de gemeentelijke dienst houdt zich hier de komende dagen mee bezig. "We willen dat op een nette manier doen", aldus de zegsvrouw. Ze is niet bang dat de gezinnen het geld meteen hebben uitgegeven aan kerstinkopen. "Je weet dat er iets mis is als je zo'n bedrag ontvangt. We gaan ervan uit dat mensen het geld terugstorten of in elk geval aan de bel trekken."

Onbegrip Goes over verhuizing medewerkers Belastingdienst naar waterschapskantoor

De gemeente Goes is onaangenaam verrast door het feit dat medewerkers van het Goese belastingkantoor intrekken bij het waterschap in Middelburg. Al langer was bekend dat de Belastingdienst als gevolg van een reorgaanisatie zou verhuizen.

Geen dubbele belasting Nederland-Curaçao

Nederland en Curaçao zijn het eens over een regeling die moet voorkomen dat bedrijven en particulieren dubbel belasting betalen in beide landen. Staatssecretaris Frans Weekers en de Curaçaose minister van Financiën José Jardim hebben daarover donderdag in Curaçao een akkoord bereikt. Ze hebben ook afspraken gemaakt over het automatisch uitwisselen van informatie door de belastingdiensten, wat belastingontwijking moet voorkomen.

Door fouten bij hulp-bij-aangifte service Belastingdienst extra vervoerskostenaftrek

Rechtbank Zeeland-West-Brabant oordeelt dat een vrouw en haar echtgenoot € 7.000 extra aan vervoerskosten mogen aftrekken door de fout die een belastingambtenaar heeft gemaakt bij de hulp-bij-aangifte service.

Snuffelstages zeevaart dragen bij aan hogere instroom zeevaartscholen

Minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu bracht op 27 november een werkbezoek aan de maritieme brancheorganisaties en Nederland Maritiem Land (NML) die zich gevestigd hebben in het Rotterdamse 'maritime house' aan de Boompjes langs de Maas. Ze kreeg uit handen van Tineke Netelenbos, voorzitter van de Koninklijke Vereniging van de Nederlandse Reders, het boekje Kennismakingsstages zeescheepvaart 2010 - 2013. Uit de cijfers blijkt een toenemende belangstelling van jongeren om via een 'snuffelstage' kennis te maken met de koopvaardij en waterbouw.

Er is nog altijd een groot gebrek aan jong talent in de scheepvaartsector. De reders aangesloten bij de KVNR geven ondanks de economisch zware tijden nog steeds een stage- en baangarantie. Een goede manier om jongeren te interesseren voor het zeevarend beroep is hen zelf te laten ervaren hoe het toegaat in de praktijk. De Tijdelijke Subsidieregeling Kennismakingsstages Scheepvaart van het ministerie van Infrastructuur en Milieu maakt dit mogelijk sinds 2010.

Heerema Vlissingen bouwt grootste offshore platform uit zijn geschiedenis

De Heerema Fabrication Group Vlissingen is begonnen met de bouw van het grootste offshore-platform in de geschiedenis van het bedrijf. Woensdag werd dat gevierd door officieel het eerste staal te snijden voor het Gina Krog-jacket. Dat bouwt HFG voor zijn klant Statoil Petroleum AS. Het zogeheten 'launch jacket' is bestemd voor het Gina Krog-veld in het centrale deel van de Noordzee. Het boorplatform komt te staan in 116 meter diep water. Stateoil investeert vele miljoenen in de ontginning van het gas- en olieveld. Het noemt Gina Krog één van zijn grootste projecten.

Wat betekent IBAN voor u?

Per 1 februari moet de overgang van het oude rekeningnummer naar een International Bank Account Number (IBAN) afgerond zijn. Wat betekent dat voor u?

De invoering van IBAN is onderdeel van de komst van SEPA, een gezamenlijke Europese betaalmarkt. Het moet betalingen naar het buitenland eenvoudiger en goedkoper maken. Waarschijnlijk wordt u steeds vaker geconfronteerd met het nieuwe Europese rekeningnummer dat in Nederland uit achttien tekens bestaat. Het IBAN-nummer begint in het geval van een Nederlandse rekening met NL. Daarna volgen twee cijfers die in feite een controle zijn of het rekeningnummer, dat u heeft ingevoerd, klopt. Vervolgens wordt de bank waar de bankrekening loopt in vier letters vermeld en volgt uw rekeningnummer, voorafgegaan door een aantal nullen. Zo kunt u straks niet meer geld overmaken naar giro 555, maar naar: NL08 INGB 0000 0005 55.

Vingerafdrukken bij aanvraag verblijfsvergunning vreemdelingen

Vingerafdrukken en digitale pasfoto's moeten de identiteitscontrole van vreemdelingen verbeteren bij het aanvragen van een verblijfsvergunning. Het gebruik van biometrische gegevens wordt ook ingevoerd bij gezinsmigratie en bij verblijfsvergunningen voor studie of werk. Bij vreemdelingen die asiel aanvragen gebeurt dit al. Door controle op vingerafdrukken en foto's kan identiteitsfraude, documentfraude en illegaliteit beter worden aangepakt.

Filipijnse migranten mogen langer blijven

Filipijnse au pairs en andere Filipijnse migranten die in Nederland zijn, hoeven nog niet terug naar hun thuisland als zij uit het getroffen gebied van de tyfoon Haiyan komen. Ook als hun verblijfsvergunning is afgelopen, mogen ze tot 1 maart 2014 in Nederland blijven.

Staatssecretaris Teeven heeft dat besloten in verband met de uitzonderlijke omstandigheden in de Filipijnen na de natuurramp. De staatssecretaris wil Filipijnen die normaliter de komende periode terug zouden moeten omdat hun verblijfsrecht afloopt, iets meer tijd in Nederland geven. Filipijnen die voor deze regeling in aanmerking willen komen, kunnen een schriftelijk verzoek indienen bij de IND.

Beachresort van 3,27 miljard

Saoedi-Arabië is van plan een groots resort op te zetten voor toeristen. Arabische nieuwsbronnen melden dat de Al Uqair-regio, vlakbij de grens met Qatar en Bahrein, in 2017 een populaire vakantiebestemming aan het strand moet zijn. Het project kost zo'n 3,27 miljard euro voor de ontwikkeling van het strand en het resort en eenzelfde soort bedrag wordt uitgetrokken voor de ontwikkeling en verbetering van de infrastructuur in de omgeving van het resort.

De rechter is het zat

Een kwart van de Nederlandse rechters overwoog de afgelopen vijf jaar op te stappen. Dat blijkt uit de enquête die Vrij Nederland hield onder de rechterlijke macht.

Ze staan bekend als genuanceerd, welafgewogen en voorzichtig. Maar geef je Nederlandse rechters de gelegenheid om anoniem hun zegje te doen, dan gaat het deksel van de put. Ze zijn ontevreden over hun werkdruk, de bemoeienis van politici, slechte wetgeving en de veeleisende burger. Dat blijkt uit hun antwoorden op enquêtevragen over de Haagse politiek, de bezuinigingen en de kwaliteit van de rechtstaat.

Europese Unie verdeeld over aanpak belastingontduiking

Een tegenslag in de strijd tegen grensoverschrijdende belastingontduiking in de Europese Unie: Oostenrijk en Luxemburg blijven dwarsliggen. De twee EU-lidstaten met hun bankgeheim voelen nog steeds niets voor een automatische uitwisseling van gegevens over spaartegoeden van buitenlanders.

Dat bleek dinsdag op een vergadering van de ministers van Financiën van de EU-landen in Brussel. Europees Commissaris Algirdas Semeta (Belastingen) noemde het uitblijven van een akkoord over strengere regelgeving teleurstellend, maar vooral onbegrijpelijk.

Canada eist de Noordpool op

Het Canadese ministerie van Buitenlandse Zaken heeft laten weten dat het 'internationale erkenning wil voor het volledige continentaal plat'. Daarmee wil het land kijken of het de Noordpool, die rijk is aan grondstoffen, op kan eisen.

De Canadese minister van Buitenlandse Zaken John Baird kondigt aan dat het land een verzoek heeft ingediend bij de Verenigde Naties om de uiterste grenzen van het Canadese continentaal plat te bepalen. Canada heeft daarvoor informatie ingediend bij de Commission on the Limits of the Continental Shelf (CLCS), een orgaan van de VN.

Fraude met toeslagen is landelijk probleem

Fraude met huur-, zorg- en kindertoeslagen komt in heel Nederland voor. Dat zegt Simon Rijsdijk, de vicevoorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken (NVvB) maandagavond. Hij reageerde daarmee op een uitzending van RTL Nieuws, waarin werd bericht over grootschalige fraude met toeslagen. ''We hebben geen zicht op getallen. Maar bij ons adviesbureau kunnen we wel zien welke gemeenten er bellen met welke vragen. Bovendien hebben we hier ook zelf over gebeld naar gemeenten. Het komt voor in heel Nederland'', legt Rijsdijk uit. Volgens hem zou deze fraude bestreden kunnen worden met adresonderzoek, waarbij gemeenteambtenaren fysiek langs de deur gaan. Gemeenten hebben daar echter vaak de capaciteit niet voor.

Asscher niet eens met strengere eisen arbeidsmigranten

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken is het niet eens met de wens van de gemeenten Rotterdam en Den Haag om Roemenen en Bulgaren straks niet automatisch een BSN te geven. Gemeenten zijn op basis van Europese regels verplicht een burgerservicenummer (BSN) te verstrekken aan migranten, liet de minister weten in een reactie. Het weigeren daarvan is bovendien nadelig voor de migranten. Zij worden dan getroffen, en niet de huisjesmelkers en/of de malafide werkgevers, aldus de minister.

Steun voor Nederlandse pensionado's Duitsland

Staatssecretaris Frans Weekers van Financiën komt gepensioneerde Nederlanders die in Duitsland wonen tegemoet met een overgangsregeling van 6 jaar waarin voor de pensioenen tijdelijk een lager belastingtarief geldt.

Nederlandse zwartspaarders niet langer welkom

Nederlanders die zwart geld hebben staan op geheime bankrekeningen in Zwitserland en Luxemburg, krijgen de keuze om hun geld naar een andere bank over te maken of ze krijgen een cheque mee. Daarna wordt de bankrekening opgeheven. Dit meldt Ton Apeldoorn in het FD.

Belastingontwijking tegengaan
Ton Apeldoorn was tot 2005 jager op zwart geld bij de FIOD. Sindsdien geeft hij advies aan mensen die hun geld terug willen halen naar Nederland, aldus het FD. Organisaties als de OESO, G20 en de EU willen dat landen zoals Luxemburg en Zwitserland het bankgeheim afschaffen. Daarnaast moeten deze landen ook stappen nemen om belastingontwijking tegen te gaan.

Trainingscentrum Carnival wordt campus met hotel

Het trainingscentrum dat Carnival Corporation gaat bouwen aan de kust van Almere Poort wordt onderdeel van een campus, waar circa tweehonderd mensen komen te werken. Op de campus in het gebied Duin wordt ook een luxe hotel met tweehonderd kamers gebouwd, waarin de hoogopgeleide cursisten van Carnival kunnen verblijven.

Studieschuld in 39% van de hypotheekaanvragen niet meegewogen

Van de afgestudeerden met een studieschuld heeft 39% deze schuld niet opgegeven bij de hypotheekaanvraag. Dit blijkt uit recent onderzoek van BKR onder afgestudeerden met een studieschuld. Informatie over een aanwezige studieschuld is voor hypotheekverstrekkers van essentieel belang voor een verantwoorde berekening van de hoogte van de hypotheek. Peter van den Bosch, algemeen directeur BKR: “Het is een gemiste kans als minister Bussemaker registratie niet bij haar plannen voor een nieuw leenstelsel betrekt. Dit is hét moment om dat juist wel te doen.”

Scheiden straks mogelijk bij burgerlijke stand

Staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) komt met wetgeving die het voor getrouwde stellen zonder minderjarige kinderen mogelijk maakt om te scheiden bij de ambtenaar van de burgerlijke stand. In de loop van 2015 moet dit mogelijk worden.

Dat zei hij zondag in het programma Jinek. Door het voorstel kunnen stellen die het volstrekt met elkaar eens zijn scheiden zonder de nu nog verplichte tussenkomst van rechter en bijstand van advocaten. De huwelijksontbinding gaat daardoor sneller en ''nog belangrijker: zonder veel kosten'', aldus de staatssecretaris. De regelgeving gaat ook gelden voor stellen met een geregistreerd partnerschap.

Wet basisregistratie personen (BRP) treedt op 6 januari 2014 in werking

De Wet basisregistratie personen (Wet BRP) treedt op 6 januari 2014 in werking. De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft dit besloten op advies van de betrokken partijen.

De minister acht het van groot belang dat de wet goed en zorgvuldig kan worden uitgevoerd door gemeenten en aangewezen bestuursorganen. Met de inwerkingtreding van de Wet BRP vervalt het sofinummer definitief, wordt de registratie van niet-ingezetenen mogelijk gemaakt, krijgen gemeenten de mogelijkheid een bestuurlijke boete op te leggen en worden de procedures rondom de aangifte van vertrek gewijzigd.

Verboden onderscheid op grond van ras

Een man ontvangt een uitkering op grond van de Algemene Ouderdomswet (AOW) van 50% van het netto minimumloon (€718,47 per maand). Dit is de maximale AOW-uitkering voor gehuwden. Daarnaast heeft hij recht op een AOW-toeslag, omdat zijn echtgenote nog niet de leeftijd van 65 jaar heeft bereikt en onvoldoende inkomsten heeft. De AOW-toeslag bedraagt eveneens maximaal 50% van het netto minimumloon (€718,47 per maand ). De AOW-toeslag van de man wordt gekort met 70% en bedraagt €215,54. De reden van de korting is dat zijn echtgenote, die van Poolse afkomst is, vanaf haar vijftiende jaar 35 jaar niet in Nederland heeft gewoond. In de AOW is namelijk geregeld dat de AOW-gerechtigde wordt gekort met 2% op zijn AOW-toeslag voor ieder kalenderjaar dat zijn partner niet verzekerd is geweest voor de AOW (ingezeteneneis). Een persoon is niet verzekerd indien hij niet in Nederland woont.

Collectieve uitspraak op bezwaar aanslagen erf- en schenkbelasting

In zijn besluit van 23 oktober 2012, nr. BLKB2012/1665M heeft de staatssecretaris van Financiën besloten om de bezwaarschriften tegen aanslagen erf- en schenkbelasting waarbij voor niet-ondernemingsvermogen geen bedrijfsopvolgingsfaciliteit wordt verleend aan te wijzen als massaal bezwaar.

Regering probeert bedrijf Digi-D uit te kopen

Het kabinet probeert het bedrijf Digi-D uit te kopen omdat veel burgers dit bedrijf aanzien voor DigiD, het systeem waarmee Nederlandse overheden op internet iemands identiteit kunnen verifiëren. Het kabinet vreest dat burgers hierdoor hun persoonlijke gegevens bij het verkeerde bedrijf achterlaten, zo schrijft minister Plasterk (Binnenlandse Zaken) vrijdag aan de Tweede Kamer.

Ombudsman beveelt fiscus aan aangifteprogramma te wijzigen

Verzoeker is sinds 2001 gescheiden van tafel en bed en heeft daarvan een rechterlijk vonnis. Hij woont op een ander adres dan zijn ex-partner en is ook als zodanig ingeschreven in de GBA. Hierdoor zijn beide personen, hoewel zij nog wel een huwelijksstatus hebben in de GBA, geen fiscale partners meer van elkaar.

Verzoeker beklaagde zich erover dat de Belastingdienst hem ondanks zijn scheiding van tafel en bed toch als fiscale partner koppelde aan zijn ex-partner. Een klacht hiertegen bij de Belastingdienst bood geen soelaas waarna verzoeker zich tot de Nationale ombudsman wendde.

Voorwaarden kinderbijslag

Iedereen die in Nederland woont of in loondienst is, heeft onder bepaalde voorwaarden recht op kinderbijslag voor de kinderen die tot zijn huishouden behoren. Het bedrag is onder meer afhankelijk van de leeftijd van het kind en van de situatie.

Voor wie?
In het algemeen hebben alle inwoners van Nederland zonder meer recht op kinderbijslag voor thuiswonende eigen kinderen, stief- en soms pleegkinderen onder de 16 jaar. Voor kinderen van 16 jaar en ouder en niet-thuiswonende kinderen onder de 16 jaar zijn de eigen inkomsten van het kind van belang. In uitzonderingsgevallen moeten ouders aantonen dat zij een bepaald bedrag uitgeven aan het levensonderhoud van een kind.

Minister Plasterk (BZK) opent Kennisplatform Identiteit

Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) nodigt wetenschappers uit kritisch met hem na te denken over identiteitsvraagstukken. De minister opende vandaag het Kennisplatform Identiteit, een bijeenkomst waar wetenschappers en ambtenaren kennis deelden over de mogelijkheden en grenzen van biometrische toepassingen.

Zorgpolis straks 2014 altijd via internet

Zorgverzekeringen moeten vanaf 2014 standaard toegestuurd worden via het internet. Minister Schippers van Volksgezondheid is enthousiast over het voorstel van D66. Volgens de politieke partij valt hiermee miljoenen euro's te besparen.

Koningin Máxima zo nodig regentes

Koningin Máxima wordt zo nodig regentes van het Koninkrijk. Dat is vanmiddag tijdens de Verenigde Vergadering van de Staten-Generaal besloten. De leden van Eerste en Tweede Kamer zijn speciaal voor deze gelegenheid in een verenigde vergadering bij elkaar gekomen in de Ridderzaal.

Als Prinses Amalia door erfopvolging Koningin wordt en nog geen 18 jaar is, neemt Koningin Máxima haar taken over. Mocht Koningin Máxima eerder al zijn overleden, dan wordt Prins Constantijn benoemd tot regent van het Koninkrijk. Dit geldt ook in de situatie dat Koningin Máxima gedurende haar regentschap onverhoopt hiervan afstand doet of komt te overlijden.

Fiscus geeft autoverkoop enorme duw

De autoverkoop in november is spectaculair gestegen doordat zakelijke rijders hun slag slaan met milieuvriendelijke auto's. De fiscale regelingen zijn daarvoor nu nog gunstig. In november zijn 34 procent meer auto's verkocht dan in dezelfde maand vorig jaar, blijkt uit cijfers van brancheverenigingen Bovag en RAI Vereniging. Ook in oktober was er een spectaculaire stijging van 37 procent.

Zonder scheepvaart geen wereldhandel

Negentig procent van alle goederen wereldwijd wordt over water vervoerd, zegt Peter Verstuyft, algemeen directeur van de Koninklijke Belgische Redersvereniging. België staat twintigste op de wereldlijst van scheepseigenaars en vertegenwoordigt iets meer dan één procent van de wereldvloot.

250 Nederlandse aspirantpiloten uitgebuit

Jonge, werkloze piloten worden uitgebuit door bepaalde luchtvaartmaatschappijen. Ze betalen 30.000 tot 50.000 euro om vier tot zes maanden te mogen vliegen. Dat meldt pilotenvakbond VNV dinsdag. Door onder meer de economische crisis zitten twaalfhonderd tot dertienhonderd Nederlandse afgestudeerde piloten werkloos thuis.

Werkgevers moeten ZW- en WGA-premies controleren

Vanaf 18 december valt bij iedere werkgever een blauwe envelop op de deurmat. Dit kan een grote verrassing betekenen, waarschuwt assurantieadviseur Van Lanschot Chabot uit ’s-Hertogenbosch. Dit heeft te maken met veranderingen binnen de wet Beperking Ziekteverzuim en Arbeidsongeschiktheid Vangnetters (BeZaVa). Deze nieuwe regeling gaat in per 1 januari 2014. De envelop bevat een rekening van de Belastingdienst betreffende drie premies: de WGA-vast, de WGA-flex en de ZW-flex.

Met deze laatste twee nieuwe premies zijn werkgevers voortaan – net als voor hun vaste personeel – ook financieel verantwoordelijk voor zieke of arbeidsongeschikte flexwerkers. Zelfs nadat het contract van deze flexwerkers is afgelopen. Van Lanschot Chabot adviseert werkgevers deze drie premies goed te controleren en bovendien bij onduidelijkheid bezwaar aan te tekenen. Dit moet binnen zes weken na aantekeningsdatum gebeuren.

Definitieve EU-heffing Chinese zonnepanelen

De Europese Unie heeft maandag besloten definitief een importheffing op te leggen voor Chinese zonnepanelen. De maatregelen gaan op 6 december in en moeten twee jaar gelden. In juni legde de EU al een tijdelijke importheffing op. Met de heffing bestraft de EU de Chinese dumpingpraktijken. Ook moet er zo een einde komen aan Chinese subsidies voor zonnepanelen, die daardoor goedkoper op de Europese markt kunnen worden gebracht.

EU-grensbewakingssysteem gaat van start

19 Europese landen gaan vanaf maandag intensiever samenwerken om de buitengrenzen van Europa beter te bewaken. Dan gaat het nieuwe Europese grensbewakingssysteem Eurosur van start. Hiermee moeten overvolle migrantenboten of drugsboten sneller opgemerkt worden.

Zeehavens moeten meer samenwerken

De Nederlandse zeehavens moeten in de toekomst nauwer gaan samenwerken. Daarvoor heeft minister Melanie Schultz (Infrastructuur) vrijdag gepleit op het havengildediner in Amsterdam. Schultz wil volgend voorjaar samen met de zeehavens en het bedrijfsleven een werkprogramma opstellen. Dat is nodig om in de toekomst de concurrentie met zeenhavens in andere landen aan te kunnen blijven gaan en om ruimte te houden voor nieuwe ontwikkelingen, zegt Schultz. ''Er is gezamenlijke actie nodig om de toekomst veilig te stellen'', vindt de minister. ''De kernvraag is hoe we onze goede uitgangspositie behouden en verder kunnen uitbouwen'', aldus Schultz. Problemen waar havens tegenaan lopen, moeten worden opgelost. Het ministerie zal daar volgens Schultz bij helpen.

Internationaal werkzaam, zeevarend? Werkzaam in de bagger- of offshore-industrie? Neem contact op met Robelco Tax Services!

X