De fiscus maakt fouten en de burger kan daarvoor boeten. Dat vindt een overweldigende meerderheid van de deelnemers aan de Stelling van de Dag. Het is de Belastingdienst zélf die gestraft moet worden, vindt u. "Als ik een fout maak, is het hek van de dam. Maar waar blijft hun straf?"
De Belastingdienst begint 2014 met twee flinke flaters, waardoor mensen die hun aangifte hadden ingevuld onnodig te veel betalen. Ook moeten zij alles opnieuw invullen. Schandalig vindt 93 procent van u. Dat de burger moet boeten voor zijn eigen fouten, vindt 67 procent logisch. Zoals bekend wordt de burger hard aangepakt bij fraude, soms tot aan detentie toe. Maar u pikt het duidelijk niet dat burgers gestraft worden, maar dat de Belastingdienst ermee wegkomt.
Onbegrijpelijk
De fiscus geniet bepaald geen populariteit onder de deelnemers. Kreten als 'slecht', 'dictatoriaal' en zelfs 'dievenbende' vallen regelmatig en meedogenloos. "Ook bij de fiscus moet men de verantwoordelijke mensen kunnen ontslaan. En zelf fouten herstellen, niet alles op de burger afschuiven."
Staatssecretaris Weekers is er mede verantwoordelijk voor dat de fouten niet automatisch worden aangepast door de fiscus maar de burger aan het werk zet. 93 procent van u vindt deze handelwijze niet terecht. "Als je als burger een foute opgave doet, moet je bewijzen dat je niet fraudeert. Als de Belastingdienst er een zooitje van maakt, blijft dit klaarblijkelijk zonder gevolgen. Het is onverteerbaar dat Weekers de blunders van de Belastingdienst op het bordje van de burgers legt."
Opvallend genoeg is er bij iets meer dan de helft van de respondenten wel begrip voor het feit dat mensen nu eenmaal fouten maken. Maar dat de burger daarvoor moet boeten, steekt. "Prima als je een fout maakt, maar maak het dan ook weer goed!" roept iemand verontwaardigd.
Enkeling
Een enkeling is van mening dat het aan de ict ligt: "Maar door de massale processen gaat het soms goed fout." Dat de fiscus strenger gecontroleerd moet worden op fouten, vinden bijna alle deelnemers. Het komt volgens u de laatste tijd te vaak voor dat burgers de dupe worden van fouten door de Belastingdienst. Veel respondenten klagen over foute terugvorderingen en onjuiste aanslagen. Ook over de geestelijke gevolgen. "Ik heb nachten wakker gelegen door een foute aanslag."
De hoeveelheid aan fiscale regels die vaak veranderen, is volgens 92 procent ook een grote boosdoener. Het kan veel eenvoudiger. "Het systeem is veel te ingewikkeld, dus meer kans op fouten. Vereenvoudig dat stelsel nu eens een keer echt!" De politiek heeft hierin een grote verantwoordelijkheid. En volgens u maakt die het de fiscus er niet makkelijker op, door telkens de regels te veranderen en blunderende medewerkers ongestraft te laten. "De Belastingdienst krijgt te veel op z'n bord, met te weinig goed geschoolde medewerkers."
U wilt best belasting betalen om daarvoor sociale zekerheden terug te krijgen. Ruim de helft van u is blij dat hij bijvoorbeeld niet in Amerika woont. Daar betaalt men veel minder belasting, maar zijn de sociale voorzieningen karig. Maar de grove fouten ten koste van de burger gaan er bij u niet in. "De Belastingdienst, leuk kunnen ze het niet maken. Wel lastig!"