De problemen bij de Belastingdienst zijn voorlopig nog niet over. Wanneer over iets meer dan een maand het aangifteseizoen voor de inkomstenbelasting begint, blijft de dienstverlening aan burgers onder druk staan. Dat meldt ambtenarenvakbond Abvakabo donderdag. Het zal volgens vakbond langere tijd moeilijk blijven iemand bij de Belastingtelefoon aan de lijn te krijgen.
Volgens Abvakabo-bestuurder Mieke van Vliet gebeurt er nu te veel tegelijk bij de Belastingdienst. "Mensen staan psychisch onder druk door de schrijnende gevallen die zij aan de telefoon krijgen", zegt Van Vliet tegen NU.nl. "Werknemers van de Belastingtelefoon krijgen dagelijks huilende mensen aan de telefoon omdat zij geen toeslag hebben ontvangen, daarbij is de werkdruk al hoog. Dat gaat je niet in de koude kleren zitten." Volgens de vakbondsvrouw hebben de werknemers niet alleen te maken met de invoering van veel nieuwe wetten en regels, maar wordt er ook begonnen met een reorganisatie. "Om het toegenomen werk goed te kunnen doen, zouden er meer mensen moeten komen. Maar we zien juist dat de overheid het met minder wil doen. Dat kan niet", aldus Van Vliet.
Oplossen
Corry van Brenk, voorzitter van de Abvakabo, denkt dat met het opstappen van staatssecretaris Frans Weekers de problemen bij de Belastingdienst niet opgelost zijn. "Zijn opvolger doet er verstandig aan wél goed te luisteren naar de medewerkers. Er gaat nog steeds veel fout bij de Belastingdienst", waarschuwt Van Brenk. Zij noemt het "triest dat de politiek al jarenlang een obsessie heeft met een kleine overheid met minder medewerkers. Ook bij de Belastingdienst worden de gevolgen daarvan schrijnend duidelijk", aldus Van Brenk.
WeekersWeekers bood woensdagavond na een lang debat in de Tweede Kamer zijn
ontslag aan als staatssecretaris van Financiën. Zijn positie was onhoudbaar geworden nadat hij niet kon uitleggen waarom honderdduizend mensen geen huur-, zorg- of andere toeslagen hadden ontvangen wegens de maatregel dat toeslagen nog maar naar één banknummer worden overgemaakt. Het was bovendien niet de eerste aanvaring met de Kamer, in mei vorig jaar kon Weekers ter nauwe nood het hoofd boven water houden na een motie van wantrouwen.