Nederlanders die in het buitenland wonen kunnen zich melden bij een van de deelnemende organisaties voor een DigiD via balie-uitgifte. Wie zich bij een speciale balie meldt met een geldig Nederlands reisdocument en een burgerservicenummer kan ter plaatse een DigiD aanvragen én activeren.
Let op! Het is mogelijk dat u eerst een afspraak moet maken met de deelnemende organisatie om langs te komen voor de DigiD via balie-uitgifte. Dit zijn de deelnemende organisatie van de proef:
Op de
website van de Rijksoverheid vindt u de laatste stand van zaken over de deelnemende organisaties.
Voorwaarden
Om in aanmerking te komen voor een DigiD via balieuitgifte, dient wel voldaan te worden aan enkele voorwaarden:
- U woont in het buitenland*
- U beschikt over de Nederlandse nationaliteit
- U heeft een geldig Nederlands reisdocument (paspoort of Nederlandse identiteitskaart -NIK-)
- U heeft een burgerservicenummer (BSN)*
- U beschikt over een mobiele telefoon
* Nederlanders die vóór 1 oktober 1994 naar het buitenland zijn verhuisd en sindsdien niet meer in Nederland hebben gewoond, hebben geen burgerservicenummer. Zij komen om die reden niet in aanmerking voor een DigiD via balie-uitgifte.
Let op! Het is mogelijk dat u eerst een afspraak moet maken met de deelnemende organisatie om langs te komen voor de DigiD via balie-uitgifte.
Het aanvraagproces
U meldt zich met uw reisdocument bij een baliemedewerker. U ontvangt een baliecode en gaat naar een kiosk pc om een DigiD aan te vragen. Daarna gaat u terug naar de balie. Als het aanvraagproces goed is doorlopen, ontvangt u een activeringscode waarmee u ter plekke een DigiD kunt activeren. Naast een gebruikersnaam en wachtwoord, is daarbij een inlogcode nodig die per sms wordt verstuurd. U kunt DigiD bij de kiosk pc activeren (dat raden we u aan, zodat u meteen kunt controleren of het is gelukt) of op een eigen pc of telefoon met internet. Gedetailleerde instructies ontvangt u van de baliemedewerker.
Proef tot 1 mei 2014
Per 1 mei 2013 is gestart met deze proef met een verwachte looptijd van 1 jaar. Als de proef een succes is, wordt de dienst in de toekomst bij meer gemeenten en bij Nederlandse ambassades in het buitenland aangeboden. Dit wordt in de loop van 2014 bekend.
Nederlanders die vóór 1 oktober 1994 naar het buitenland zijn verhuisd en sindsdien niet meer in Nederland hebben gewoond, hebben geen burgerservicenummer. Zij kunnen om die reden niet aan de proef meedoen.