Vincent de Groot: "Onze dienstverlening is volledig gericht op de internationale werknemer. Door de uitgebreide ervaring met en de specifieke kennis over onder meer de fiscale omstandigheden van zeevarenden, personen werkzaam in de offshore-industrie en bij baggerbedrijven, maar ook voor andere internationaal mobiele werknemers, weet u zeker dat uw fiscale zaken in vertrouwde en deskundige handen zijn.
Bent u buiten Nederland werkzaam? Zit u met vragen over belastingen en sociale premies? Niet alleen voor het verzorgen van uw Nederlandse aangifte inkomstenbelasting, maar ook bij advisering over werken buiten Nederland of voor een buitenlandse werkgever en wonen buiten Nederland bent u bij ons aan het juiste adres!"
Translate this site
Nederland voldoet aan drieprocentsnorm
Brussel is optimistischer geworden over Nederland. Het begrotingstekort komt dit jaar met 2,8 procent weer onder de Europese norm van 3 procent. Ook wordt voor dit jaar een sterkere economische groei verwacht dan tot nu toe verondersteld, namelijk 1,2 procent. Dat blijkt uit de jongste ramingen (pdf) van de Europese Commissie over de ontwikkelingen in de EU-lidstaten. Deze zogenoemde lenteprognose werd maandag in Brussel gepresenteerd.
Bij de vorige schatting, eind februari, hield de commissie nog rekening met een tekort van 3,2 procent. Ook verwachtte Brussel slechts een groei met 1 procent. In 2013 kende Nederland nog een krimp van 0,8 procent. Voor 2015 zal de groei verder aantrekken naar 1,4 procent. In februari werd nog uitgegaan van 1,3 procent. Aanjager van de groei zullen dan niet meer investeringen zijn, maar een stijging van de uitgaven door consumenten. De consumentenuitgaven kennen een bescheiden toename na jaren van krimp. Verder denkt de commissie dat Nederland in 2015 zijn begrotingstekort verder terugdringt tot 1,8 procent. Dat zou dan zelfs beter zijn dan het gemiddelde in de eurozone.
Werkgelegenheid
Het herstel vindt ook zijn weerslag in de ramingen over de werkloosheidcijfers en de groei van de werkgelegenheid. In Nederland zal het percentage werklozen na een hoogtepunt dit jaar van 7,4 procent volgend jaar iets zakken naar 7,3 procent (in de eurozone van 11,8 naar 11,4 procent). En wat de werkgelegenheid betreft, ziet de commissie voor dit jaar in Nederland nog een afname van 0,6 procent, maar voor volgend jaar een groei van 0,6 procent (in de eurozone een groei van 0,7 procent in 2015).
Meevallers
Vorig jaar kwam het begrotingstekort dankzij de eenmalige meevaller uit de 4G-frequentieveiling uit op 2,5 procent. Mogelijk wordt dat nog wel iets naar boven bijgesteld, omdat Eurostat en het Centraal Bureau voor de Statistiek nog onderzoek doen naar de impact van de redding van SNS Reaal. Omdat er dit jaar niet wordt gerekend op eenmalige meevallers, is de Europese Commissie ondanks de stijging naar 2,8 procent tekort positief gestemd over het Nederlandse huishoudboekje. De verlaging van de Groningse gaswinning draagt weliswaar negatief bij, maar de herstellende economie zorgt voor genoeg extra belastinginkomsten om dat te compenseren.
Besparen
De Europese Commissie rekent er voor de forse daling van het tekort volgend jaar wel op dat het de Nederlandse regering lukt om te besparen op de sociale uitgaven en langdurige zorg, via de decentralisatie naar gemeenten. Risico is volgens de commissie verder de ingeboekte besparing vanwege het einde van het gunstige fiscale regime voor stamrecht-bv's, waar ontslagvergoedingen in werden ondergebracht.
Groei
Ondanks de optimistischer geluiden uit Brussel blijft de economische groei van Nederland achter bij die van de meeste andere eurolanden. Voor de eurozone wordt voor dit jaar 1,2 procent groei verwacht en voor volgend jaar 1,7 procent. Dat laatste is wel iets minder dan de 1,8 procent die begin dit jaar nog werd voorspeld. Voor de hele EU gaat Brussel uit van 1,6 procent dit jaar naar 2 procent in 2015. ''Het economisch herstel neemt vaste vorm aan'' na de recessie van de afgelopen jaren, aldus Europees commissaris Siim Kallas, de tijdelijke waarnemer van economisch commissaris Olli Rehn.
CPB
Eerder voorspelde het Centraal Planbureau (CPB)ook betere vooruitzichten voor de Nederlandse economie. Volgens de voorspelling van het planbureau komt het tekort voor dit jaar uit op 2,9 procent, dat is lager dan de eerdere raming in december toen werd uitgegaan van 3,3 procent. In 2015 daalt dit verder naar 2,1 procent.
Geplaatst door Vincent de Groot van
Robelco Tax Services
op
maandag, mei 05, 2014
Labels:
Begrotingstekort,
Besparen,
CPB,
EC,
Europa,
Nederland,
Werkgelegenheid