Vincent de Groot: "Onze dienstverlening is volledig gericht op de internationale werknemer. Door de uitgebreide ervaring met en de specifieke kennis over onder meer de fiscale omstandigheden van zeevarenden, personen werkzaam in de offshore-industrie en bij baggerbedrijven, maar ook voor andere internationaal mobiele werknemers, weet u zeker dat uw fiscale zaken in vertrouwde en deskundige handen zijn.
Bent u buiten Nederland werkzaam? Zit u met vragen over belastingen en sociale premies? Niet alleen voor het verzorgen van uw Nederlandse aangifte inkomstenbelasting, maar ook bij advisering over werken buiten Nederland of voor een buitenlandse werkgever en wonen buiten Nederland bent u bij ons aan het juiste adres!"
Translate this site
Consumententip: Hoe werkt IBAN?
Wie internetbankiert, hoeft zich nog niet zoveel van IBAN aan te trekken. Rekeningnummers worden online automatisch omgezet. Maar per 1 augustus 2014 houdt dit op. Dan moet je het dus zelf doen. Dat je de IBAN van de ontvanger nauwkeurig moet invoeren, spreekt voor zich. Maar hoe weet je of je de juiste code gebruikt?
IBAN: wat is het en waar is het goed voor?
IBAN staat voor International Bank Account Number. Een internationaal bankrekeningnummer dus, dat in alle Europese landen op dezelfde manier is opgebouwd. IBAN is een stap op weg naar SEPA: deSingle Euro Payments Area. Het doel van SEPA is om alle betalingen in euro’s gelijk te trekken. Dit maakt betalingen van of naar andere Europese landen gemakkelijker. Ook voor binnenlandse betalingen moet IBAN worden gebruikt.
Hoe ziet een IBAN eruit?
Een Nederlandse IBAN beslaat in totaal 18 tekens. Het begint met de landcode (NL) en een controlegetal van 2 cijfers, op basis van een ingewikkelde berekening. Dan komt de 4-letterige code voor de bank (bijvoorbeeld: RABO, INGB, ABNA, TRIO, ASNB of SNSB; bekijk hier de lijst met bankcodes). De IBAN wordt afgesloten met het 10-cijferige rekeningnummer. Mocht je rekeningnummer minder cijfers hebben, dan zet je er zoveel nullen voor dat je in totaal alsnog 10 cijfers hebt.
Hoe zet ik een rekeningnummer om in IBAN?
Je eigen IBAN staat op de rekeningafschriften van je bank, of binnen de omgeving van je internetbankieren-account. Daarnaast kun je rekeningnummers, dus ook die van anderen, gemakkelijk omzetten in een IBAN-nummer via de website www.ibanbicservice.nl. Let op dat je de juiste site gebruikt (klik op de link in dit artikel, of controleer de adresbalk, daar moet staan: https://www.ibanbicservice.nl.
Ook kun je bellen met 0900-4226242 of een sms sturen met het betreffende rekeningnummer naar 4226. Tot slot kunnen smartphonegebruikers met iOS, Android of Windows als besturingssysteem ook de app OveropIBAN downloaden. Al deze gezamenlijke diensten van de Nederlandse banken zijn beschikbaar tot eind maart 2015.
Pas op voor namaak
Bankgegevens zijn erg gewild bij criminelen. Je hoeft om een IBAN-nummer te verkrijgen dan ook nooit meer in te vullen dan het ‘oude’ rekeningnummer. Wordt op een website wel om meer gegevens gevraagd, dan weet je dus dat dit niet klopt. Geef dan ook nooit meer gegevens af! Er zijn al phishingmails gesignaleerd die je vragen om je aan te melden voor IBAN, of om 'je rekening geschikt te maken'. Trap hier niet in: je hoeft helemaal niets te doen om een IBAN te verkrijgen; als je een bankrekening hebt, heb je automatisch een IBAN.
Geplaatst door Vincent de Groot van
Robelco Tax Services
op
dinsdag, juli 22, 2014
Labels:
IBAN,
OveropIBAN,
SEPA