Vincent de Groot: "Onze dienstverlening is volledig gericht op de internationale werknemer. Door de uitgebreide ervaring met en de specifieke kennis over onder meer de fiscale omstandigheden van zeevarenden, personen werkzaam in de offshore-industrie en bij baggerbedrijven, maar ook voor andere internationaal mobiele werknemers, weet u zeker dat uw fiscale zaken in vertrouwde en deskundige handen zijn.

Bent u buiten Nederland werkzaam? Zit u met vragen over belastingen en sociale premies? Niet alleen voor het verzorgen van uw Nederlandse aangifte inkomstenbelasting, maar ook bij advisering over werken buiten Nederland of voor een buitenlandse werkgever en wonen buiten Nederland bent u bij ons aan het juiste adres!"



Translate this site


Nederland bemoeit zich vast met tweede Suezkanaal

Er is een gerede kans dat Nederlandse ondernemingen gaan helpen bij de aanleg van het tweede Suezkanaal bij Egypte. "Bij alle grote waterbouwprojecten in de wereld zit er wel ergens een Nederlands bedrijf tussen. Je kan er vast wel van uitgaan dat er een Nederlandse bemoeienis zal zijn", zegt beleggingsstrateeg Maarten-Jan Bakkum van ING Investment Management dinsdag tegen NUzakelijk.

Dinsdag maakte de Egyptische regering bekend een tweede Suezkanaal te willen aanleggen. Het gaat om een miljardenproject. Het bestaande kanaal levert nu al rond de 3,7 miljard euro per jaar op. Het bestaande kanaal is een belangrijke verkeersader. Schepen uit Azië kunnen via het Suezkanaal naar Europa varen. Voordat deze doorgang er was, moesten ze om Afrika heen varen.

Expertise
De strateeg Opkomende Markten kan het zich wel voorstellen dat ook Nederlandse bedrijven zullen helpen bij de aanleg. "Voor lastige infrastructurele projecten heb je toch wel expertise nodig." De regering wil het al over vier of vijf jaar af hebben en dat noemt de analist ambitieus. "Als je dat met goed fatsoen wil doen, dan kom je al snel uit bij Nederlandse bedrijven." Zo hebben de Nederlandse bedrijven Eurotech Benelux en IHC Merwede eerder opdrachten rondom de verbreding van het Panamakanaal binnengehaald. En Royal HaskoningDHV en Ecorys zijn betrokken bij onderzoeken naar een tweede Panamakanaal.

Leger
Bakkum verwacht dat het Egyptische leger een leidende rol gaat spelen bij de realisering van het kanaal. Daardoor zullen Egyptische bedrijven waarschijnlijk de meeste opdrachten krijgen. Het gaat dan met name om ondernemingen die eigendom van of gelieerd aan het leger zijn. Volgens de analist zijn de geldstromen tussen het leger en deze bedrijven obscuur. Een goed draaiend tweede kanaal zou direct financiële armslag voor het leger kunnen opleveren. "Je kunt ervan uitgaan dat vooral het leger er zelf beter van gaat worden", meent hij. Bovendien wordt er voor het gebruik van het huidige kanaal al een hoge tol gevraagd. Het zou kunnen dat die bedragen omhooggaan, schat de analist in. Ook dat levert extra inkomsten op.

Capaciteitsprobleem
Bakkum is niet verrast dat Egypte deze stap zet. Het land was al een tijd bezig meer bedrijvigheid en steden rondom het bestaande kanaal te realiseren. "Dit is een stap verder. En ook wel een begrijpelijke stap, omdat er wel een capaciteitsprobleem is. De wachttijden bij het huidige kanaal zijn soms lang", zegt de beleggingsstrateeg. De analist ziet het als "een goed economisch idee", omdat het geld kan opleveren, de werkloosheid op de korte termijn kan verminderen en een impuls aan de economie kan geven.

Maar het is de vraag of Egypte, dat een begrotingstekort van boven de 10 procent heeft, wel geld voor een dergelijk project heeft. Als het bedrag uit het buitenland komt of als er ergens anders op bezuinigd kan worden, zou het volgens Bakkum verantwoord zijn. "Het land moet wel de financiën op orde krijgen."

Infrastructureel project
De Egyptische president Abdel Fatah al-Sisi presenteert het plan als een groot infrastructureel project dat veel werkgelegenheid kan opleveren. "Al-Sisi is de traditionele sterke man die de problemen van de normale Egyptenaar wel eventjes op gaat lossen, zo presenteert hij zich", zegt Bakkum. Hij plaatst zichzelf daarmee in de traditie van de populaire voormalige president Gamal Abdel Nasser, die het Suezkanaal in de jaren vijftig nationaliseerde.

Arabische Lente
De Egyptische economie doet het al sinds begin 2011 niet goed meer. Het was de tijd van de grote demonstraties op het Tahrirplein. De economie heeft sindsdien veel last van de onrust onder de bevolking. Er komen minder toeristen en het land trekt minder buitenlandse investeringen aan. Toch ziet Bakkum dat de economie in het afgelopen jaar is gestabiliseerd. Het strakke regime heeft volgens de strateeg wat meer duidelijkheid en veiligheid gebracht, waardoor de investeringen wat zijn aangetrokken. Het geld komt vooral uit andere Arabische landen. De strateeg wijst erop dat het huidige regime erg lijkt op dat van toenmalig president Hosni Mubarak. De Moslimbroederschap wordt onderdrukt en de oppositie is monddood gemaakt. "Maar puur economisch gezien pakt zo'n regime vaak heel positief uit", zegt Bakkum.

Groei
Als de rust in het land is teruggekeerd, zou het land "5 à 6 procent moeten kunnen groeien. Het is een land met een hoge bevolkingsgroei en veel mogelijkheden." Bakkum is er niet helemaal over uit of hij beleggers nu al zou adviseren te investeren in de Egyptische aandelenmarkt. "Het was een aantal jaren een no go, maar je zou het nu kunnen overwegen. Je kunt je natuurlijk afvragen of je wilt investeren in een land met een strak militair regime, dat zijn bevolking onderdrukt."

Internationaal werkzaam, zeevarend? Werkzaam in de bagger- of offshore-industrie? Neem contact op met Robelco Tax Services!

X