Vincent de Groot: "Onze dienstverlening is volledig gericht op de internationale werknemer. Door de uitgebreide ervaring met en de specifieke kennis over onder meer de fiscale omstandigheden van zeevarenden, personen werkzaam in de offshore-industrie en bij baggerbedrijven, maar ook voor andere internationaal mobiele werknemers, weet u zeker dat uw fiscale zaken in vertrouwde en deskundige handen zijn.

Bent u buiten Nederland werkzaam? Zit u met vragen over belastingen en sociale premies? Niet alleen voor het verzorgen van uw Nederlandse aangifte inkomstenbelasting, maar ook bij advisering over werken buiten Nederland of voor een buitenlandse werkgever en wonen buiten Nederland bent u bij ons aan het juiste adres!"



Translate this site


Smeltende poolkap gunstig voor Rotterdamse haven

Hoera, de Noordpool smelt! Gunstig voor de Rotterdamse haven, want als de zee bij Rusland begaanbaar is, is China minder ver. Klimaatverandering is goed voor de handel, zegt het CPB.

Rotterdam, nu al Europa's grootste haven, is voor de nieuwe route nog gunstiger gelegen dan nu, belooft het Centraal Planbureau (CPB). Dat bracht gisteren een rapport uit waarin het een 'economische schok' aankondigt door de opwarming van de aarde. Met de onderzoekers van de Universiteit van Bern voorspelt ze wereldwijde verschuivingen van de handelsstromen tussen Azië en Europa, met Rotterdam als stralend middelpunt.

Nu varen de vrachtschepen tussen Europa en Azië via de Indische Oceaan, het Suezkanaal en de Middellandse Zee naar Europa. Dat is algauw 20.000 kilometer navigeren en ondertussen oppassen voor piraten. De nieuwe route is een derde korter en ook veiliger. Moeten de schepen op weg naar Rotterdam nu nog helemaal rond Spanje, straks is de Maasstad zo'n beetje de eerste haven die ze tegenkomen. In 15 jaar zal de Noordelijke IJszee een gewone vaarroute zijn, verwacht het CPB.

IJsschotsen
Ontdekkingsreiziger Willem Barentsz voer zich eind 16de eeuw nog vast in de ijsschotsen, maar het vrachtschip Yong Sheng maakte een paar jaar geleden al een probleemloze pooltrip. Er was niet eens een ijsbreker nodig. Het Chinese scheepvaartbedrijf Cosco vond het wel een aardige stunt om zijn Yong Sheng zo containerkranen naar Rotterdam te laten brengen voor de pas aangelegde Tweede Maasvlakte. De Chinezen riepen meteen vaker deze 'IJszee-route' te gaan nemen.

Een belangrijke aankondiging, want 's werelds grootste containerschepen varen tussen Europa en Azië. Ze brengen sportschoenen, kleding en computers naar Rotterdam en keren met melkpoeder en designmeubels terug. 8 procent van de wereldhandel gaat nu door het Suezkanaal. Twee derde daarvan zal straks de korte route bovenlangs nemen, verwacht het CPB, dat ook nog eens voorspelt dat de handel tussen Europa en Azië met zo'n 10 procent zal groeien vanwege de dalende kosten.

Liever geen smeltende kap
Rotterdam is inderdaad prima gepositioneerd, beaamt het Havenbedrijf Rotterdam, maar van euforie is geen sprake bij woordvoerder Sjaak Poppe van de havenbeheerder. ,,Voorop staat dat we het smelten van de ijskap liever niet zien gebeuren. Het verdwijnen van het poolijs geeft aan hoe snel het klimaat verandert en hoe zeer reductie van CO2 -uitstoot dus nodig is.'' Zijn Havenbedrijf propageert daarom het gebruik van de schonere brandstof LNG in de scheepvaart, stelt hij.

Het CPB kijkt vooral met een economisch bril naar de gevolgen van de opwarming van de aarde. Korter varen betekent minder uitstoot van het broeikasgas CO2, waaraan de smeltende ijskappen worden toegeschreven, maar dat voordeel wordt volgens teniet gedaan door de groeiende wereldhandel. Overigens hebben vooral de zuid-Europese havens het nakijken, zegt het CPB.

Internationaal werkzaam, zeevarend? Werkzaam in de bagger- of offshore-industrie? Neem contact op met Robelco Tax Services!

X