Vincent de Groot: "Onze dienstverlening is volledig gericht op de internationale werknemer. Door de uitgebreide ervaring met en de specifieke kennis over onder meer de fiscale omstandigheden van zeevarenden, personen werkzaam in de offshore-industrie en bij baggerbedrijven, maar ook voor andere internationaal mobiele werknemers, weet u zeker dat uw fiscale zaken in vertrouwde en deskundige handen zijn.

Bent u buiten Nederland werkzaam? Zit u met vragen over belastingen en sociale premies? Niet alleen voor het verzorgen van uw Nederlandse aangifte inkomstenbelasting, maar ook bij advisering over werken buiten Nederland of voor een buitenlandse werkgever en wonen buiten Nederland bent u bij ons aan het juiste adres!"



Translate this site


Nederlander? Sorry, dat bent u niet meer...

Zeker 500 mensen zijn tegen hun wil geen Nederlander meer. Het gaat vooral om expats (en hun gezinnen) die door het aanvragen van een tweede nationaliteit hun Nederlanderschap zijn verloren, zonder dat ze dat zelf in de gaten hadden. Dat zegt de Nationale Ombudsman. ,,Die 500 mensen hebben zich na een oproep spontaan bij ons gemeld, dus misschien is de groep nog wel groter. We vinden het er best wel veel'', aldus een woordvoerder van de ombudsman. De instantie besloot de oproep te doen mede naar aanleiding van het verhaal van Carla Brienen uit het Brabantse Mill.

Ramp
Brienen en haar man wonen en werken al jaren op het eiland Mauritius in de Indische oceaan. Ze kregen er twee kinderen. Brienen en haar man vroegen in 2001 de Mauritiaanse nationaliteit aan, omdat die nodig is om een huis te kopen op het eiland. Ze realiseerden zich niet dat ze door het vrijwillig aannemen van een andere nationaliteit, ze volgens de Nederlandse wet het Nederlanderschap zouden kwijtraken.

Daar kwamen ze pas achter toen ze in 2013 hun Nederlandse paspoort wilden verlengen. ,,Het staat in de wet, ik had het moeten weten, maar niemand heeft het me verteld," stelt Brienen. Ze vindt het een ramp dat ze geen Nederlandse meer is. ,,Het is onderdeel van mijn identiteit." Zij en haar gezin willen ook weer terug als de kinderen naar de middelbare school moeten. Terugkomen kan nu alleen door een verblijfsvergunning aan te vragen, een lange en moeilijke weg.

Fouten
Eelco Keij, zelf een expat die weer terug is in Nederland, zet zich in voor de strijd van de gedupeerde ex-Nederlanders. Onder meer via de facebookpagina NederlanderBlijven. ,,De huidige wetgeving is te gecompliceerd geworden om in de praktijk toe te passen. Zelfs ambtenaren maken fouten. Onbedoeld, maar wel met zeer zware gevolgen voor gezinnen in het buitenland. Buitenlandse Zaken zegt dan: 'Sorry, het is onze fout, maar uw probleem.' Dat is onacceptabel."

De Ombudsman gaat nu verder onderzoek doen naar de oorzaak van het probleem. ,,Wie zijn al die mensen en wat is hen precies overkomen? Ze stellen vaak dat Nederland hen actiever had moeten informeren,'' zegt de woordvoerder.

Ondoenlijk
Volgens het ministerie komen er jaarlijks zo'n twintig klachten over verlies van de Nederlandse nationaliteit binnen. Iedereen in het buitenland informeren over het eventueel verliezen van de nationaliteit, zou ondoenlijk zijn, meldt het ministerie aan Brienen.

Internationaal werkzaam, zeevarend? Werkzaam in de bagger- of offshore-industrie? Neem contact op met Robelco Tax Services!

X