Vincent de Groot: "Onze dienstverlening is volledig gericht op de internationale werknemer. Door de uitgebreide ervaring met en de specifieke kennis over onder meer de fiscale omstandigheden van zeevarenden, personen werkzaam in de offshore-industrie en bij baggerbedrijven, maar ook voor andere internationaal mobiele werknemers, weet u zeker dat uw fiscale zaken in vertrouwde en deskundige handen zijn.
Bent u buiten Nederland werkzaam? Zit u met vragen over belastingen en sociale premies? Niet alleen voor het verzorgen van uw Nederlandse aangifte inkomstenbelasting, maar ook bij advisering over werken buiten Nederland of voor een buitenlandse werkgever en wonen buiten Nederland bent u bij ons aan het juiste adres!"
Translate this site
'Stufi' vanaf september: gift wordt lening
Voor alle nieuwe bachelor- en masterstudenten geldt vanaf aankomend collegejaar dat de studiefinanciering geen gift meer is maar een lening. Jarenlang hebben studenten er fel tegen gestreden, tevergeefs. De overheid noemt de nieuwe regeling optimistisch een ,,studievoorschot'' en ,,een lening met voordelige voorwaarden''. De studentenorganisaties stellen dat ,,alle studenten erop achteruit gaan''.
Wat gebeurt er op 1 september?
Vanaf 1 september 2015 verandert de studiefinanciering voor studenten in het hoger onderwijs. De basisbeurs vervalt voor de ongeveer 150.000 nieuwe bachelor- en masterstudenten en wordt vervangen door een vrijwillige lening.
Studenten kunnen iedere maand maximaal 854,13 euro lenen. Daarnaast kunnen zij nog 162,58 euro per maand lenen voor het collegegeld. De lening moet in 35 jaar afgelost worden, voorheen was dat in 15 jaar. De aanvullende beurs en de ov-jaarkaart blijven wel bestaan in de huidige vorm. De studiefinanciering voor mbo'ers verandert niet, net als voor huidige studenten.
Hoe zit dat met studenten die geen vermogende ouders hebben?
Studerende kinderen van ouders die samen minder dan 46.000 euro bruto per jaar verdienen behouden de aanvullende beurs. Het bedrag van de maximale aanvullende beurs gaat vanaf september met 100 euro in de maand omhoog, naar 378 euro. De aanvullende beurs wordt een gift als de student zijn diploma haalt.
Wat krijgen de studenten hiervoor terug?
Het geld dat het kabinet overhoudt doordat er geen basisbeurs meer is, wordt geïnvesteerd in de kwaliteit van het hoger onderwijs. Dit bedrag loopt volgens het kabinet de komende jaren op tot maximaal 1 miljard euro. Het gaat onder meer naar de begeleiding van studenten, meer docenten en lesuren en een extra beloning voor goede wetenschappers die college geven.
Hoe zit dat in andere landen?
Deense studenten hebben het erg goed, ze betalen geen collegegeld en krijgen ook nog eens iedere maand honderden euro's studiefinanciering. De meerderheid van de Duitse studenten hoeft ook geen collegegeld te betalen, maar ze krijgen geen studiefinanciering. Als Russische scholieren goed scoren op hun eindtoets op de middelbare school, studeren ze nagenoeg gratis. In Engeland en de Verenigde Staten is studeren erg duur. Engelse studenten betalen ieder jaar ruim 10.000 euro collegegeld. In de VS zijn de 'state universities' het minst duur, maar nog steeds gemiddeld meer dan 6000 euro per jaar. Privé-universiteiten zijn van veel betere kwaliteit, maar ook ontzettend duur.
Geplaatst door Vincent de Groot van
Robelco Tax Services
op
vrijdag, juli 31, 2015
Labels:
Collegegeld,
Collegejaar,
Studiebeurs,
Studiefinanciering,
Stufi