Vincent de Groot: "Onze dienstverlening is volledig gericht op de internationale werknemer. Door de uitgebreide ervaring met en de specifieke kennis over onder meer de fiscale omstandigheden van zeevarenden, personen werkzaam in de offshore-industrie en bij baggerbedrijven, maar ook voor andere internationaal mobiele werknemers, weet u zeker dat uw fiscale zaken in vertrouwde en deskundige handen zijn.

Bent u buiten Nederland werkzaam? Zit u met vragen over belastingen en sociale premies? Niet alleen voor het verzorgen van uw Nederlandse aangifte inkomstenbelasting, maar ook bij advisering over werken buiten Nederland of voor een buitenlandse werkgever en wonen buiten Nederland bent u bij ons aan het juiste adres!"



Translate this site


Wiebes ziet geen draagvlak voor Europese belasting multinationals

Nederland is tijdens het EU-voorzitterschap de eerste zes maanden ''serieus in de slag geweest” met onderhandelingen over een Europees belastingtarief voor rente- en royaltyinkomsten. Dat bevestigt staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) zaterdagmorgen in Bratislava naar aanleiding van onthullingen door dagblad Trouw en het platform voor onderzoeksjournalistiek Investico.

Volgens Wiebes is er voor het voorstel, dat het moeilijker moet maken voor multinationals om belasting te ontwijken door te schuiven met winsten naar landen met voordelige tarieven, bijna geen draagvlak. Ook zei de staatssecretaris, in de Slowaakse hoofdstad voor een informele bijeenkomst van EU-ministers van Financiën, dat er ''al jaren allerlei percentages” de revue passeren.

Technisch niveau
Uit geheime stukken zou blijken dat de EU ''op technisch niveau” overeenstemming heeft bereikt over een minimumtarief van 10 procent op rente en royalty’s. Er is ook gesproken over de invoering van een bronbelasting op rente en royalty's uit landen die ze niet belasten. ''Dan heffen landen dus in feite belasting voor een andere lidstaat. Dat schuurt met het concept dat ondernemingen belasting moeten betalen in het land waar de waarde wordt gecreëerd", reageerde Wiebes.

De belastingmaatregel zou gevolgen hebben voor de zogenaamde innovatiebox in Nederland. Bedrijven kunnen voor inkomsten uit onderzoek en ontwikkeling aanspraak maken op een verlaagd vennootschapstarief van 5 procent in die regeling.

Innovatiebox
Wiebes wilde niet bevestigen dat Nederland een tarief van 7,5 procent heeft voorgesteld voor royalty’s uit innovaties. '' Het kan best zijn dat het is langsgekomen. Wij vinden de innovatiebox een legitiem middel om bedrijven naar Europa te krijgen.”

Het zou voor het eerst zijn dat de EU-landen een gezamenlijk tarief voor directe belastingen invoeren. Een besluit daarover vereist unanimiteit. Er ligt echter geen wetsvoorstel van de Europese Commissie, die het exclusieve initiatiefrecht heeft, op tafel. Nederland is er geen voorstander van. ''Het grijpt echt in de fiscale soevereiniteit in", aldus Wiebes. ''Ik verwacht niet dat dit binnenkort gaat vliegen."

Dijsselbloem
Jeroen Dijsselbloem, voorzitter van de Eurogroep, verklaarde zaterdag dat multinationals een eerlijk deel aan belasting moeten betalen, of dat nou in de VS is of in Europa. “Mijn boodschap aan die bedrijven is dat ze het verkeerde gevecht voeren.”

De verschillende belastingregimes van lidstaten kwam onlangs weer in de schijnwerper te staan nadat Ierland van de Europese Commissie te horen had gekregen dat het 13 miljard euro aan belastingvoordeel moet terugvorderen. Ook de belastingpraktijken van andere concerns zoals Starbucks liggen onder het vergrootglas.

Internationaal werkzaam, zeevarend? Werkzaam in de bagger- of offshore-industrie? Neem contact op met Robelco Tax Services!

X