Vincent de Groot: "Onze dienstverlening is volledig gericht op de internationale werknemer. Door de uitgebreide ervaring met en de specifieke kennis over onder meer de fiscale omstandigheden van zeevarenden, personen werkzaam in de offshore-industrie en bij baggerbedrijven, maar ook voor andere internationaal mobiele werknemers, weet u zeker dat uw fiscale zaken in vertrouwde en deskundige handen zijn.
Bent u buiten Nederland werkzaam? Zit u met vragen over belastingen en sociale premies? Niet alleen voor het verzorgen van uw Nederlandse aangifte inkomstenbelasting, maar ook bij advisering over werken buiten Nederland of voor een buitenlandse werkgever en wonen buiten Nederland bent u bij ons aan het juiste adres!"
Translate this site
DNB: Spaarrente kent ondergrens
De rentes die banken geven op spaargeld kunnen niet blijven dalen. Bij geen of negatieve rente stoppen consumenten daadwerkelijk hun tegoeden in een kluis of oude sok, waarschuwt De Nederlandsche Bank (DNB). Als klanten het geld van hun spaarrekening halen komen banken behoorlijk in de problemen, schrijft DNB in een nieuw Overzicht Financiële Stabiliteit (OFS).
Wat precies de ondergrens is voor spaarrentes, wilde DNB-president Klaas Knot dinsdagmorgen niet zeggen bij de presentatie van het dit halfjaarlijkse rapport van de toezichthouder over de actuele systeemrisico’s die het financiële stelsel en de Nederlandse economie kunnen ontwrichten.
Oude sok
Knot meent dat de stand van spaarrente ‘een afweging is die banken zelf moeten maken’: „Voor banken is spaargeld een redelijk eenvoudige en stabiele financieringsbron. Alleen kan het dat consumenten bij een negatieve rente hun geld van de bank halen en in een oude sok stoppen.” Wel benadrukte Knot dat ook dit ‘niet gratis’ is: „Je moet dit geld natuurlijk beveiligen, door bijvoorbeeld een kluis te kopen of huren. Zo makkelijk is het dus ook weer niet.”
Lagere rente
De drie Nederlandse grootbanken ING, Rabobank en ABN Amro hebben hun spaarrentes inmiddels naar 0,3% verlaagd. Triodos zette de spaarrente gisteren als eerste op een schamele 0,1%. Knot ging dinsdag niet in op de vraag of 0% wellicht de ondergrens voor sparen is. „Je moet je niet blindstaren op zo’n getal. Als de spaarrente én de inflatie 0% is, dan heeft het niet zo’n effect als bij 10% inflatie zoals we in de jaren ’70 zagen.”
Winsten dalen
In het nieuwe OFS waarschuwt DNB voor het eerst voor de winstgevendheid bij Nederlandse banken. Mede door het verlagen van de spaarrente konden zij hun verdienmodel de afgelopen periode nog op niveau houden. De toezichthouder verwacht dat de winsten van banken, en daarmee hun mogelijkheid om kredieten te verstrekken, de komende tijd zal dalen.
Geplaatst door Vincent de Groot van
Robelco Tax Services
op
dinsdag, oktober 04, 2016
Labels:
DNB,
OFS,
Spaarrente