Vincent de Groot: "Onze dienstverlening is volledig gericht op de internationale werknemer. Door de uitgebreide ervaring met en de specifieke kennis over onder meer de fiscale omstandigheden van zeevarenden, personen werkzaam in de offshore-industrie en bij baggerbedrijven, maar ook voor andere internationaal mobiele werknemers, weet u zeker dat uw fiscale zaken in vertrouwde en deskundige handen zijn.
Bent u buiten Nederland werkzaam? Zit u met vragen over belastingen en sociale premies? Niet alleen voor het verzorgen van uw Nederlandse aangifte inkomstenbelasting, maar ook bij advisering over werken buiten Nederland of voor een buitenlandse werkgever en wonen buiten Nederland bent u bij ons aan het juiste adres!"
Translate this site
Exitpremie onbelast door fout
Door een fout in het belastingverdrag tussen Nederland en Duitsland hoeft een werknemer geen belasting te betalen over een deel van zijn ontslagvergoeding. Dat concludeerde de Hoge Raad gisteren.
In belastingverdragen die bedoeld zijn om dubbele belasting te voorkomen sluipen geregeld fouten, waardoor nergens meer belasting wordt betaald. Om dergelijke mazen snel te kunnen dichten troffen Duitsland en Nederland in dit geval een regeling. Maar volgens de Hoge Raad houdt die regeling geen stand.
Volgens loonbelastingdeskundige Jan-Bertram Rietveld van EY betekent de uitspraak dat ministeries voortaan niet meer mogen „handjeklappen” zonder tussenkomst van het parlement. Gebeurt dat toch dan is een wijziging van het belastingverdrag niet rechtsgeldig.
Daar profiteerde in dit geval een Nederlandse werknemer van die in 2007 ontslagen werd. Omdat hij in Nederland woonde maar voor zijn werk ook in Duitsland moest zijn werd zijn exitpremie in tweeën gesplitst om in beide landen evenredig te kunnen worden belast.
Duitsland zond het geld echter terug omdat het alleen belasting heft als werknemers daadwerkelijk in Duitsland wonen. Toen Nederland vervolgens alsnog probeerde om het hele bedrag te belasten op basis van een onderlinge afspraak met Duitsland stak de rechter daar dus een stokje voor.
Geplaatst door Vincent de Groot van
Robelco Tax Services
op
zondag, januari 08, 2017
Labels:
Belastingverdrag,
Duitsland,
Nederland,
Ontslagvergoeding