Volgens Verhoef maken deze oplossingen het pensioenstelsel alleen maar ingewikkelder. ,,Wij zijn totaal niet tevreden over de plannen van de sociale partners. Met deze maatregelen krijgen we te maken met een casinopensioen. Je betaalt maandelijks premie, maar je weet totaal niet wat je ervoor terug krijgt.” Geld steken in extra AOW zou aan het einde van de rit wel een lager pensioen op kunnen leveren dan wanneer je het door een een pensioenfonds laat beleggen. „Maar mensen hechten waarde aan zekerheid”, zegt Verhoef. „Dat bieden fondsen en verzekeraars niet.”
De voorzitter van Zelfstandigen Bouw krijgt veel klachten van zzp’ers die geen vertrouwen meer hebben in de reguliere pensioenfondsen. ,,Pensioenen zijn jarenlang niet geïndexeerd, sommige fondsen dreigen met korting, terwijl werknemers wel meer premie moeten betalen. De betrouwbaarheid van fondsen is afgebrokkeld.”
Pensioenconsultant Westerbrink geeft aan dat het in landen zoals Frankrijk en Duitsland al mogelijk is om extra AOW in te kopen. ,,Daar is de AOW veel ruimer. Het wordt tijd dat minister Koolmees verder kijkt dan alleen naar de pensioenfondsen.”
Zware beroepen
Westerbrink benadrukt dat de maatregel ook gunstig kan zijn voor mensen met zware beroepen. ,,Door extra geld opzij te zetten voor de AOW, weet je precies hoeveel je krijgt uitgekeerd. Dan is het dus ook mogelijk om de AOW iets naar voren te halen, zodat je eerder kunt stoppen met werken.”
Volgens hoogleraar Van Meerten is het niet de bedoeling dat mensen worden verplicht om extra AOW op te bouwen. ,,Maar het kan zzp’ers die momenteel geen pensioen opbouwen over de streep trekken om dat alsnog te doen. Een ruimere eerste pijler maakt de drempel namelijk lager.”
De experts presenteren hun plannen binnenkort aan Koolmees. Verhoef verwacht dat een positieve ontvangst van de voorstellen. ,,De sociale partners worstelen al jaren met dit probleem en we merken dat Koolmees op zoek is naar andere partners en oplossingen. Een nieuwe invalshoek rond het pensioendossier is meer dan welkom.”
De voorzitter van Zelfstandigen Bouw laat ook weten dat hij niet van plan is om de sociale partners te benaderen met zijn plannen. ,,Werkgevers en vakbonden staan niet open voor vernieuwingen. Bovendien heb ik het idee dat de vakbonden hun eigenbelang binnen de pensioenfondsen belangrijker vinden in plaats van op te komen voor werkenden.”