Vincent de Groot: "Onze dienstverlening is volledig gericht op de internationale werknemer. Door de uitgebreide ervaring met en de specifieke kennis over onder meer de fiscale omstandigheden van zeevarenden, personen werkzaam in de offshore-industrie en bij baggerbedrijven, maar ook voor andere internationaal mobiele werknemers, weet u zeker dat uw fiscale zaken in vertrouwde en deskundige handen zijn.

Bent u buiten Nederland werkzaam? Zit u met vragen over belastingen en sociale premies? Niet alleen voor het verzorgen van uw Nederlandse aangifte inkomstenbelasting, maar ook bij advisering over werken buiten Nederland of voor een buitenlandse werkgever en wonen buiten Nederland bent u bij ons aan het juiste adres!"



Translate this site


Schepen kunnen de korte route nemen, met dank aan smeltend ijs

Het Deense Maersk vaart als eerste rederij een beladen containerschip via de Noordpool van Azië naar Europa. Een primeur, mogelijk geworden door de opwarming van de aarde die het ijs doet smelten.

De speciaal voor de noordelijke zeeroute ontworpen Venta Maersk vertrekt rond 1 september vanuit het Russische Vladivostok via Sint-Petersburg naar Bremen. Het schip vervoert onder meer bevroren vis. Het transport is een slordige 7.000 kilometer korter dan de gebruikelijke Suezkanaalroute rond India en dan door de Rode Zee en de Middellandse Zee.

Dát het mogelijk is om een paar maanden per jaar te varen op een route waar vroeger ijsberen wandelden, ligt gevoelig. De opwarming van de aarde, met alle extreme weersveranderingen van dien, verandert de wereld niet ten goede. Containerreuzen in een van de gevoeligste biotopen op aarde is ook niet iets waar mileubeschermers op zitten te wachten.
Experiment
Een woordvoerster van Maersk benadrukt dat de ruim drie weken durende reis van de Venta Maersk vooral een experiment is. Het gloednieuwe en met de laatste technologie toegeruste schip is speciaal voor 'koude routes' ontworpen en vaart deels op speciale brandstof die zo milieuvriendelijk is als mogelijk, zo wordt benadrukt. Het schip heeft een speciaal getrainde bemanning van 26 koppen, er zijn Russische loodsen die het gebied kennen en alle verzamelde data worden eerst uitgebreid bestudeerd voordat de route echt in gebruik wordt genomen.

,,We focussen op de behoeften van onze klanten en willen weten hoe levensvatbaar deze route is. Ik wil benadrukken dat dit een proef is. We willen weten hoe we schepen met minimale impact voor het milieu zouden kunnen inzetten, we willen weten of onze bemanningsleden veilig zijn in Arctische omstandigheden. Dat stelt specifieke eisen aan de mensen en de apparatuur."

Of het nu goed of slecht voor Rotterdam is? Leon Willems, woordvoerder van Port of Rotterdam begint met de constatering dat het jammer is dat het meteorologisch zover is dat het überhaupt mogelijk is, ,,want dit laat zien dat het klimaat zover opgewarmd is dat dit kan. Dat is een feit.'' Hij volgt de ontwikkelingen niettemin op de voet, want die zijn relevant voor de haven van Rotterdam.

,,De voordelen zijn evident. De route is korter, dus je gebruikt minder brandstof en minder reistijd. Maar we verwachten niet dat deze route de komende tijd erg aantrekkelijk zal zijn voor de containerlijnvaart. Puur vanwege bedrijfseconomische redenen. Je kunt er maar een paar maanden varen, je hebt er duurdere schepen voor nodig met een steviger boeg en sterkere motoren en ze kunnen minder containers meenemen dan de 20.000 TEU (een TEU de standaardmaat voor containers: 6,10 meter lang, 2,44 m breed en 2,59 m hoog, red.) die hier in onze haven komen via de Aziëroute."
IJsbrekers
Dit is niet het eerste schip dat de route maakt, maar dit is wel het eerste beladen containerschip. Als het geen strenge winter is, kunnen ze een paar maanden per jaar van de nieuwe route gebruik maken, al zullen er altijd ijsbrekers stand-by moeten zijn. Lastig voor de noordelijke route is ook dat er onderweg geen interessante havens zijn voor tussenstops.

Daarom zal het allemaal zo'n vaart niet lopen, verwacht Willems: ,,Scheepvaartbedrijven, rederijen en klanten zoeken routes waar ze ook onderweg spullen kunnen oppikken en lossen. Langs de poolroute zitten weinig steden of gebieden met economische activiteiten die het aantrekkelijk maken om langs te varen.''

Faiza Oulahsen, campagneleider klimaat & energie van Greenpeace Nederland is niet blij met de poolroute. ,,Ik vind dit cynisch. Poolkappen smelten en in plaats van dat we de kwetsbaarheid van het ecosysteem beschermen, gaan we er juist gebruik van maken."

Maersk zegt dat ze met de laatste technologie het milieu spaart en dat dit schip zuinig is, maar je kunt roetvorming niet voorkomen. Stukjes roet slaan neer op het ijs en verergeren het smelten, doordat het licht minder wordt weerkaatst. Als andere bedrijven Maersk volgen, wordt het alleen maar erger.''

Internationaal werkzaam, zeevarend? Werkzaam in de bagger- of offshore-industrie? Neem contact op met Robelco Tax Services!

X