Menzis schrijft de 'lichte groei’ van het aantal verzekerden zelf toe aan een relatief goede premiestelling, terwijl de coöperatie tegelijk afscheid moest nemen van het FNV-collectief en enkele gemeentepolissen. ,,Het is per saldo binnen de perken gebleven", aldus een zegsman. Daarnaast zet Menzis dit jaar onderscheidend in op gezondheidspreventie, een trend onder burgers.
Recordgroei
VGZ stelt overigens dat de ruim 200.000 extra verzekerden een recordgroei bij één verzekeraar betekenen, sinds de start van het huidige stelsel in 2006. Datacentrum Vektis - waar alle zorgcijfers worden bijgehouden - wil die constatering desgevraagd niet bevestigen.
Openbare cijfers van Vektis tonen wel aan dat 6,6 procent van alle verzekerden dit keer is gewisseld van zorgverzekering. In totaal gaat het vooralsnog om ruim 1,1 miljoen overstappers. Tot uiterlijk 1 februari hebben verzekerden de tijd om een nieuwe zorgverzekering af te sluiten.
Het is niet per se gunstig als een verzekeraar te snel groeit, omdat er dan druk komt te staan op de financiën, maar VGZ heeft volgens topman Kliphuis de zaakjes goed op orde. ,,Deze groei kunnen we aan, ook operationeel. We zijn de afgelopen jaren echt efficiënter gaan werken.”
Zinnige zorg
Kliphuis noemt als voorbeeld van zinnige zorg het proberen te voorkomen van onnodige operaties. ,,Zo is het standaard om bij mensen met een galsteen de galblaas te verwijderen. Maar na uitgebreide uitleg van de arts over alternatieven, zoals een andere leefstijl of medicijnen, zegt ruim 20 procent van de patiënten: ‘Die operatie laten we maar even zitten.’ Zo hebben we honderden voorbeelden opgehaald bij de zorgaanbieders zelf.”
Volgens Peter Ruys, directeur van vergelijkingswebsite ZorgKiezer.nl, nemen de premieverschillen tussen verzekeraars de laatste jaren enorm toe. ,,Het klopt dat bepaalde zorgverzekeraars dit jaar snel uit de lijstjes zijn gevallen. Want als allereerste kijken overstappers toch naar de hoogte van de premie. Pas later komen hun zorgwensen aan bod. In die zin werkt het huidige concurrentiestelsel als een zonnetje.”
De vier grootste zorgverzekeringsconcerns hadden in 2018 samen 86,5 procent van de markt in handen. Het marktaandeel van de kleinere zorgverzekeraars, zoals ONVZ en DSW, loopt de laatste jaren gestaag op.