Vincent de Groot: "Onze dienstverlening is volledig gericht op de internationale werknemer. Door de uitgebreide ervaring met en de specifieke kennis over onder meer de fiscale omstandigheden van zeevarenden, personen werkzaam in de offshore-industrie en bij baggerbedrijven, maar ook voor andere internationaal mobiele werknemers, weet u zeker dat uw fiscale zaken in vertrouwde en deskundige handen zijn.

Bent u buiten Nederland werkzaam? Zit u met vragen over belastingen en sociale premies? Niet alleen voor het verzorgen van uw Nederlandse aangifte inkomstenbelasting, maar ook bij advisering over werken buiten Nederland of voor een buitenlandse werkgever en wonen buiten Nederland bent u bij ons aan het juiste adres!"



Translate this site


Brexit zorgt voor piek in aantal Britten dat Nederlander wordt

De maand januari, waarin premier Theresa May een belangrijke brexitstemming in het Britse Lagerhuis genadeloos verloor, heeft gezorgd voor een piek in het aantal Britten dat zich laat naturaliseren tot Nederlander. Er vonden tachtig naturalisaties plaats, tegen tweehonderd over heel 2018.

Het aantal naturalisaties - wie hiervoor kiest verliest zijn of haar Britse nationaliteit - stijgt al sinds het hele brexitproces begon. In 2015 waren er nog maar 19 overstappers, in 2016 41, in 2017 125 en vorig jaar dus tweehonderd, blijkt uit cijfers van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). In december 2018 zetten zo'n dertig Britten de ingrijpende stap, een maand later waren het er dus bijna drie keer zoveel.

Veel van de 46.000 Britten die in Nederland wonen en/of werken hebben geen idee wat hun status in ons land is als de brexit eenmaal een feit is, vooral als de deal die premier Theresa May met de Europese Unie (EU) sloot niet door het Britse Lagerhuis komt. Door een Nederlands paspoort te nemen en hun Britse in te leveren, zijn ze van die onzekerheid af en verliezen ze bijvoorbeeld niet de luxe om vrij door de EU te kunnen reizen.

De IND heeft al wel toegezegd dat de Britten zich voorlopig geen zorgen hoeven te maken, ook niet bij een harde brexit op 29 maart. Elke Brit in Nederland krijgt voor die datum een brief, die dient als voorlopige verblijfsvergunning, meldt de immigratiedienst.

Ook Nederlanders in Groot-Brittannië (dat zijn er 100.000) die zich gedwongen zien een Brits paspoort te nemen, raken in de meeste gevallen hun Nederlandse paspoort kwijt. Nederland juicht een dubbele nationaliteit niet toe, omdat die integratie in de weg zouden staan.

Noodwet
D66 is bezig met een noodwet, die ervoor moet zorgen dat Nederlandse Britten en Britse Nederlanders deze ingrijpende keuze bespaard blijft. Zij moeten voorlopig een dubbele nationaliteit kunnen krijgen, vindt Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma. Minister Stef Blok (VVD, Buitenlandse Zaken) was vorige maand niet enthousiast over het voorstel.

,,Deze ontwikkeling onderstreept de absolute noodzaak van een vangnet voor Nederlanders in het Verenigd Koninkrijk en Britten hier”, zegt Sjoerdsma in een reactie. ,,De urgentie voor de noodwet groeit met de dag nu een no deal Brexit en chaos dreigt.”

Naturalisatie of door optie
Britten die op de een of andere manier een Nederlandse achtergrond hebben, kunnen via een andere route Nederlander worden: door optie. De snelle en eenvoudige optieroute is bedoeld voor Britten die al een band met ons land hebben, bijvoorbeeld omdat ze hier op zijn geboren of opgegroeid, een Nederlandse ouder hebben of getrouwd zijn met een Nederlander en al langer dan vijftien jaar in ons land wonen. Wie door optie Nederlander wordt, mag zijn of haar Britse paspoort houden.

De laatste cijfers over Britten die door optie Nederlander worden, dateren van 2017. Toen kozen 1128 Engelsen, Schotten, Noord-Ieren of Welshmen voor deze weg. Ter vergelijking: in 2010 waren dat er nog slechts 140. Het lijkt aannemelijk dat sinds 1 januari 2018 nog een paar duizend Britten door optie Nederlander zijn geworden.

Internationaal werkzaam, zeevarend? Werkzaam in de bagger- of offshore-industrie? Neem contact op met Robelco Tax Services!

X