Wat is er mis met de spaartaks?Het gaat om de vermogensrendementsheffing, ook wel spaartaks genoemd, in box 3. Je betaalt belasting over vermogen vanaf 50.000 euro of 100.000 euro als je een fiscale partner hebt. De Belastingdienst mocht de aanslag baseren op een fictief rendement. niet op het werkelijk behaalde rendement. Omdat sparen de afgelopen jaren door de lage rente amper iets opleverde, zijn er spaarders die te veel belasting hebben betaald. Daardoor moet de Belastingdienst in ieder geval de aanslagen van alle belastingbetalers die bezwaar maakten compenseren.
Vincent de Groot: "Onze dienstverlening is volledig gericht op de internationale werknemer. Door de uitgebreide ervaring met en de specifieke kennis over onder meer de fiscale omstandigheden van zeevarenden, personen werkzaam in de offshore-industrie en bij baggerbedrijven, maar ook voor andere internationaal mobiele werknemers, weet u zeker dat uw fiscale zaken in vertrouwde en deskundige handen zijn.
Bent u buiten Nederland werkzaam? Zit u met vragen over belastingen en sociale premies? Niet alleen voor het verzorgen van uw Nederlandse aangifte inkomstenbelasting, maar ook bij advisering over werken buiten Nederland of voor een buitenlandse werkgever en wonen buiten Nederland bent u bij ons aan het juiste adres!"
Translate this site
Toch kans op geld terug voor spaarders zonder recht op compensatie
Spaarders die te veel belasting betaalden via de spaartaks en te laat bezwaar maakten, kunnen toch mogelijk geld terugkrijgen. Staatssecretaris Van Rij (Financiën) heeft een juridische route bedacht die voor alle spaarders zal gaan gelden die geen recht op compensatie hadden, een zogenoemde 'massaal bezwaar plus'-procedure.
Verschillende spaarders die te laat waren met bezwaar maken hebben wel een verzoek tot vermindering van hun belasting aangevraagd. Die zaak komt voor de rechter. De Hoge Raad kan in hun geval alsnog besluiten dat deze spaarders recht hebben op een belastingvermindering met terugwerkende kracht. De zaak die voor de Hoge Raad komt, is dus een soort proefproces. De uitkomst van die zaak, die begin 2023 start, gaat voor alle spaarders gelden.
De route via de Hoge Raad is enigszins ingewikkeld, maar heeft als voordeel dat spaarders niet allemaal een verzoek tot belastingvermindering hoeven aan te vragen. "Zij hoeven dus niets te doen", zegt staatssecretaris Van Rij. Dat heeft volgens hem ook een voordeel voor de Belastingdienst. Van Rij: "Niemand is erbij gebaat als de Belastingdienst bedolven wordt onder honderdduizenden verzoeken."
Miljardencompensatie
Zo'n 60.000 spaarders maakten wel tijdig bezwaar tegen het feit dat zij belasting moesten betalen over een te hoog, fictief rendement over hun spaargeld. Zij kregen de compensatie automatisch uitbetaald. Deze regeling kost het kabinet 2,8 miljard euro.
Compensatie voor honderdduizenden spaarders die niet op tijd bezwaar maakten, had de overheid 4,1 miljard euro gekost. Volgens een rechterlijke uitspraak was de overheid hiertoe niet verplicht. Het kabinet heeft hier vervolgens ook niet voor gekozen, omdat het geld voornamelijk zou terechtkomen bij relatief rijke spaarders met meer dan 200.000 euro aan spaargeld.