Evaluatie van Heffingskortingen
De meest kwetsbare groepen in Nederland profiteren slechts beperkt van de inkomensondersteuning die deze kortingen bieden. Vooral degenen met de laagste inkomens betalen te weinig belasting om alle voordelen van de kortingen te benutten.
Sinds de introductie van heffingskortingen bij de belastingherziening van 2001 is de complexiteit ervan alleen maar toegenomen. Dit komt onder andere door inkomensafhankelijke aanpassingen, zoals die van de arbeidskorting in 2009 en de algemene heffingskorting in 2014. Deze complexiteit bemoeilijkt niet alleen het gebruik van de kortingen, maar ook het bevorderen van de arbeidsdeelname.
De resultaten van de evaluatie en de daaruit voortvloeiende aanbevelingen onderstrepen de noodzaak van belastinghervormingen. Vereenvoudiging van het belastingstelsel is cruciaal om de effectiviteit van heffingskortingen te vergroten.
Uit de evaluatie blijkt ook een gebrek aan kennis onder belastingplichtigen over de verschillende kortingen en hun effecten. Dit gebrek aan kennis vormt een obstakel voor een optimale arbeidsparticipatie en inkomensondersteuning.
Hoewel heffingskortingen een belangrijk instrument zijn om inkomensongelijkheid te verminderen en arbeidsdeelname te stimuleren, tonen recente bevindingen aan dat er ruimte is voor verbetering. Een herziening van het belastingstelsel en een betere voorlichting over de beschikbare kortingen zijn nodig om deze doelen effectiever te bereiken.